Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Szijjártó: Két magyar nagyvállalat is újabb külföldi terjeszkedésbe kezdett

Az OTP és a MOL jelentős pozíciókat szerzett a szlovén piacon, miközben a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok is rekordszintet értek el.

...svg content...Fotó / Illusztráció: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójának számító amerikai Flex beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. május 29-én. MTI/Bruzák Noémi
Gazdaság

Szabó Kata

Szerkesztő

A külgazdasági- és külügyminiszter tájékoztatása szerint a magyar-szlovén gazdasági együttműködés új csúcsokat ért el az elmúlt időszakban. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2022-ben meghaladta a 4 milliárd eurót, ami történelmi rekordnak számít. Az idei év első felében további növekedés volt tapasztalható.

Az OTP Bank a mostani döntéssel megerősítette pozícióját Szlovéniában, a bank ugyanis két helyi leányvállalatának egyesülésével a legnagyobb piaci részesedést szerezte meg az országban. Az egyesülés egyébként a szlovén gazdaságtörténet egyik legjelentősebb banki fúziójának is tekinthető.

A MOL szintén jelentős előrelépést tett a szlovén piacon, több benzinkút felvásárlásával ugyanis a vállalat a második helyet szerezte meg az ország üzemanyag-kereskedelmi piacán.

A gazdasági sikerek mellett a két ország egyetért az Európai Unió bővítésének fontosságában is, különös tekintettel a Nyugat-Balkán térségére. Mindkét fél úgy véli, hogy az EU jövője szempontjából kulcsfontosságú a régió integrálása, álláspontjuk szerint az Unió nem lehet teljes, erősebb vagy ellenállóbb a válságokkal szemben a Nyugat-Balkán országainak csatlakozása nélkül.

Szijjártó Péter szerint a bővítési folyamatban Szerbia kulcsszerepet játszik, amit az uniós döntéshozóknak is figyelembe kell venniük. Meglátása szerint ez a nézet egyre inkább teret nyer a régióban, és várhatóan hatással lesz az EU jövőbeli bővítési stratégiájára.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.