Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Szigorú tiltást vezettek be a Balatonnál és a Velencei-tónál, ezt érdemes tudni

A jövő évtől kezdődően már nem fogják engedélyezni a hamvak vízbeszórását a Balatonon és a Velencei-tavon a nyári időszakban.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A jogszabályok előírása szerint a „vízi temetkezéshez” először engedélyt kell kérni a vízfelület tulajdonosától (kezelőjétől), az engedélykérésnek pedig tartalmaznia kell az elhunyt nevét és születési idejét, illetve a kérelmező adatait és a tervezett szertartás pontos helyének és időpontjának meghatározását.

A Balaton esetében a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adhat engedélyt – írja a LikeBalaton. Szűcs-Molnár Diána, PR referens a portál érdeklődésére elárulta, évente körülbelül 8-10 alkalommal érkezik ilyen megkeresés hozzájuk. Hamarosan azonban erre már csak korlátozottan lesz lehetőség, ugyanis mint arról később az igazgatóság közleményben tájékoztatott:

Augusztus 31-ig a hamvak szétszórásával történő temetéseket a vagyonkezelésükben lévő nagytavakon (Balaton és Velencei-tó) nem engedélyezik, és a hamvak szórásához nem adják meg a vagyonkezelői hozzájárulásukat – írja az Origo a Pecaverzumra hivatkozva. Mindemellett tudatták azt is, hogy 2025-tól a június 1. és augusztus 31. közötti időszakban a hamvak szétszórásával történő temetéseket már nem engedélyezik.

Hogy az év többi részében miként oldhatók meg a hasonló kérelmek, az további elbírálás kérdése – jegyzik meg a cikkben. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy a vízhiányos időszak a Balaton és a Velencei-tó vízszintjét is drasztikusan csökkentette: az extrém meleg, aszályos nyár a hazai nagytavakat is megviselte.

Továbbá arra is kitértünk, hogy nívós földtani elismerést kapott egy magyar helyszín. Mint kiderült, a Nemzetközi Földtudományi Unió (IUGS) a világ 200 legfontosabb földtani örökségi helyszíne közé sorolta a Bakony-Balaton-felvidék egykori vulkáni területét. Az ezzel kapcsolatos részleteket ebben a cikkben fejtettük ki.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.