Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Tavak száradtak ki Magyarországon, tovább tombol a pusztító aszály az országban

Napról napra egyre súlyosabb a szárazság, esély sincs az áztató esőre.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Nem látni a végét a kánikulának a legfrissebb előrejelzések szerint, a következő napokban is országszerte csapadékmentes idő várható, a szárazság pedig mind aggasztóbb méreteket ölt országszerte.

Mezőgazdasági szempontból már katasztrofális a helyzet, Magyarország területének több mint 60 százalékán súlyos az aszály, ami természetes vizeink apadására is jelentős hatással van. A Homokhátság ilyen szempontból az egyik legrosszabb helyzetben lévő terület, hiszen itt a legnagyobb a forróság és a csapadékhiány. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Ásotthalom alpolgármestere kétségbeejtő beszámolója rámutat a vízgazdálkodást érintő problémákra, mint ahogy arra is, mi várhat Magyarországra, ha a következő években is folytatódik ez a tendencia:

„Két hónapja folyamatosan hőség van. Ilyen még nem volt, hogy ennyi hónapon keresztül alig esik eső és tombol a hőség. De ehhez úgy látszik, hozzá kell szoknunk” – idézte a Délmagyar Fackelmann Istvánt, aki egykori falugazdászként szívén viseli a térség sorsát.

„Két tanyaszomszédomnál június végén jelentkezett a probléma, hogy vészesen csökkent a vízszint. Egyikük elment külföldre, mire visszajött, addigra fölfordult az összes hal. A másik idejében észlelte, és mindet lehalásztuk. 15 kilós amurokat, harcsákat, pontyokat sikerült megmenteni, de a tavat nem. Azt a tavat, ami harminc éve ott volt. Most porszáraz. Annyi víz nem maradt benne, hogy a vadak dagonyára oda járjanak” – fogalmazott Fackelmann, aki szerint augusztusban csupán 6, az év eddigi részében pedig mindössze 158 milliméter csapadék hullott a korábbi 550 mm helyett.