Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Megérkezett a Mol és Szijjártó Péter reakciója a Barátság kőolajvezeték leállítására

Szijjártó Péter magyar külügyminiszer Oroszországba utazott, hogy az energiaellátás-biztonsági kérdésekben egyeztessen az orosz vezetőkkel.

...svg content...Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Európa

Kiss László

Szerkesztő

Mint ismeretes, Ukrajna kormánya úgy döntött, 2025 elejétől leállítja a Barátság II. kőolajvezetéket, ami nyilván Magyarországot is érinti Szlovákia és Csehország mellett. Ezen országok orosz nyersanyagot kapnak a vezetéken keresztül, de a döntés értelmében január első napjától kezdődően megszűnik az orosz tranzit Ukrajnán át.

Ukrajna arra még nyitott, hogy nem oroszországi gázt továbbítson az európai szereplők felé, de ez még elég képlékeny. Nem sokkal a pénteki bejelentést követően megérkezett a Mol reakciója, akik egészen közelről érintettek a helyzetben. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

„A Mol ebben a témában nem kapott semmilyen jelzést, holott ha lenne változás, elsőként tájékoztatnának minket. Az ukrán féllel továbbra is meglévő és jó üzleti kapcsolatunk van, valamint a szállítások is folyamatosak.” – idézte a Portfolio a Molt.

Szijjártó Péter Szentpétervárra utazott

Szijjártó Péter Szentpétervárra utazott, hogy egyeztessen az érintett orosz felekkel. Hangsúlyozta, orosz gáz nélkül nem lehet Magyarország energiabiztonságát garantálni. „Orosz gáz nélkül nem lehet Magyarország energiabiztonságát garantálni. Ez nem ideológia, hanem fizika és matematika kérdése.”

Magyarország elégedett az orosz energetikai együttműködéssel, ami nélkül a magyarok igen nagy bajba kerülnének. „Ennek kimondásához ma kell némi bátorság Európában, de Magyarország elégedett az orosz energetikai együttműködéssel, amely az ország ellátásbiztonságának egyik záloga.”

A Gazprom első embere is ott volt a találkozón, mely ugyancsak jelzi a rendkívüli helyzet fontosságát. „Alig egy hónap múlva, október elsején indul az új gázév és kezdődik a fűtési szezon is. A mi felelősségünk most is világos: magyar otthonok fűtésének biztosítása. Találkozó Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.”