Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,750 $

Perzselő hőség Budapesten, árnyék sehol – mi lett Karácsony Gergely ígéreteivel?

A forróság enyhítésére a főpolgármester párakapukat, ivókutakat ígért a nyár elején, míg korábban több zöldfelületet is, de ezekből nem sok valósult meg.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ebben a nyári kánikulában minden bizonnyal sokan választják a hűsítő reggeli zuhanyt, ám a forróság már a buszmegállóba érve lecsap az emberekre. Sehol egy árnyék, egy párakapu, illetve vizet sem osztanak. Ugyanakkor a közlekedés sem könnyebb: bár a villamosok közül az újabbakon van működő légkondicionáló, a buszokról és a metróról ez már nem mondható el. A Metropol cikkében felidézi: Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt ígérte, megoldja a légkondicionáló kérdését, de azóta sem történt semmi az ügyben.

Viszont autósnak lenni sem könnyebb a fővárosban: az új biciklisávok miatt csak araszolva tudnak haladni, miközben a motorok és a kipufogógázok tovább melegítik a levegőt. Arról nem is beszélve, hogy hétvégére még a pesti alsó rakpart egy viszonylag hosszú szakaszát is lezárják. Nappal a rakparton elviselhetetlen a hőség a Duna közelsége ellenére is, árnyék pedig sehol, így kerékpározás és a séta sem kellemes. Megjegyzik: a városban van egy-két párakapu, ami igazi felfrissülést jelenthet, de leginkább a Belvárosban találni, és csak néha működnek.

Az ivókutak többsége használhatatlan, s van, ahol szemetesnek használják őket. A forró aszfaltos területeken, ahol nincs zöldterület, az épületek visszaverik a hőt, és szinte melegházzá alakítják a környéket, ezzel tovább rontva a helyzeten. A kánikula megviseli a szervezetet, ám az előrejelzések alapján még odébb az enyhülés időszaka. Úgy néz ki, legalább szeptember közepéig küzdhetünk a hőséggel, ami éjjelente is kínoz, sokan nem tudják magukat kipihenni, amely által az emberek feszültté és kimerültté válnak.

A Városliget valódi zöld oázist jelent Budapesten, míg a Blaha Lujza tér rekonstrukciója nem hozott hasonló eredményt. Karácsony Gergely, aki ellenezte a Városliget fejlesztését, továbbra is kritizálja ezt a zöld édent, pedig a városlakók szeretik – jegyzi meg a lap cikkében. De korábban azt is megírtuk, hogy a főpolgármester elrendelte a letört Margit hídi kőkeresztek helyreállítását. Karácsony ugyanis elítél minden olyan törekvést, amely meg akar csonkítani közterületi alkotásokat vallási vagy civilizációs jelképek eltávolításával.

Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy két feltétel teljesülése esetén Karácsony Gergely is áldását adja a budapesti olimpiára. Orbán Viktor miniszterelnök, valamint a főpolgármester is támogatná a budapesti olimpia megrendezését, de a főpolgármester ehhez feltételeket is szab. Mindemellett arról is beszámoltunk, hogy rövid időn belül megháromszorozódhat a hőséggel összefüggő halálesetek száma. Egy új kutatás szerint a hőséggel összefüggő halálesetek száma akár a háromszorosára is nőhet 2100-ra Európában, amennyiben a jelenlegi klímapolitikák változatlanok maradnak.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.