Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,57 Ft
Euró
394,13 Ft
Font
468,11 Ft
Bitcoin
61,604 $

Itt a 2024/2025-ös szakképzési tanév rendje, íme a legfontosabb tudnivalók

Kiderült, mikor kezdődik és meddig tart a 2024/2025-ös tanév a szakképzésben résztvevők számára, s az is, hogyan alakulnak az évközi tanítási szünetek.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály értelmében az első tanítási nap 2024. szeptember 2-a, az utolsó pedig 2025. június 13-a lesz a szakképzésben. Az évközi szünetek és az érettségi vizsgák időpontjai azonosak a köznevelési tanév rendjével. Fontos hozzátenni: az idei már a második tanév lesz, hogy önálló jogszabály határozza meg a tanév rendjét a szakképzésben. A közneveléstől eltérően a szakképzésben tanulók duális képzésben részvétele és a nyári szakmai gyakorlatuk indokolja az eltérő szakképzési naptár kialakítását.

A szakképzésben a 2024/2025-ös tanévben a tanítási év 2024. szeptember 2-től (hétfőtől) 2025. június 13-ig (péntekig), az utolsó évfolyamon 2025. május 2-ig (péntekig) tart. Ami a tanévközi szüneteket illeti, az őszi szünet 2024. október 28-tól (hétfő) 2024. október 31-ig (csütörtök), a téli szünet 2024. december 23-tól (hétfőtől) 2025. január 3-ig (péntekig), a tavaszi szünet pedig 2025. április 17-től (csütörtöktől) 2025. április 25-ig (péntekig) tart – részletezik. Az Index azt írja, a tanítási év a szünetek figyelembevételével 176 tanítási napot jelent majd. Soron kívül Orbán Viktor, majd Magyar Péter is profilképet váltott az árvízvédelem alatt

Ezen felül az oktatói testület négy munkanapot tanítás nélküli munkanapként használhat fel, amelyből egy tanítás nélküli munkanap programjáról a diákönkormányzat jogosult dönteni, egy tanítás nélküli munkanap pedig kizárólag pályaorientációs célra használható fel. A tanítási év első féléve 2025. január 17-éig tart. A rendelet értelmében az előrehozott érettségi vizsgát tevő 12. évfolyamos technikumi szakmai oktatásban részt vevő tanulók közismereti oktatása május 2-án lezárul, és az így felszabadult időkeret a továbbiakban az érettségire történő egyéni vagy csoportos felkészülést szolgálja.

„Az új szakképzési rendszerben keresletorientált, korszerű oktatást kapnak a tanulók, folyamatosan emelkednek az oktatói bérek és nő a szakképzésbe jelentkezők száma. 2024-ben is a legtöbben a technikumokat választották az általános iskola nyolcadik osztályát követően. Az a tény, hogy manapság tízből hat fiatal választja a szakképzést, annak is köszönhető, hogy a 2020-ban megújult szakképzési rendszer jobban felkészít a munkaerőpiaci igényekre, ösztöndíjakkal támogatja a fiatalokat. A szakképzési tanév rendje ezen gyakorlatorientált szakképzési igényekhez is megfelelő kereteket biztosít” – fogalmazott Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár.

Korábban azt is megírtuk, hogy jön az ingyenes jogosítvány, de lehet vele némi gond. A Magyar Honvédség szeptembertől indítja el pilotprogramját, amely lehetővé teszi a végzős középiskolások számára az ingyenes jogosítványszerzést, ám a program korlátozott kapacitása miatt egyelőre bizonytalan, hány diák részesülhet ebben a lehetőségben. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy meghökkentő számokat közölt a Fidesz a tankönyvek korábbi árairól: a párt finoman érzékeltette, hogy a korábbi rendszer alatt mennyivel drágultak a tankönyvek Magyarországon. Mindemellett azt is megírtuk, hogy nem minden iskolában veszik majd el tanítás előtt a gyerekektől a telefonokat, az egyik budapesti gimnázium sem tervez hasonlót.