Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,07 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,02 Ft
Bitcoin
63,551 $

Tömegesen távoznak a gyermekvédelmi dolgozók

Országos szinten 265-en, a munkavállalók 6 százaléka már biztosan elhagyja a gyermekvédelmet.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint azt már megírtuk, a budapesti Cseppkő Gyermekotthonban a vezetőség zöme és több munkatárs is felmondott, ezért az intézményt múlt szerda óta megbízott igazgató vezeti. A háttérben az áll, hogy többen nem voltak hajlandóak kitölteni a szenzitív adatok közlését követelő feddhetetlenségi nyilatkozatot, ezt pedig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is megerősítette. A gyermekotthon korábbi vezetője egy levélben azt írta, a 14 évnyi gyermekotthoni igazgatói poszttól fájó szívvel és saját döntése alapján búcsúzott el.

„Ennek oka az volt, hogy a gyermekek szeretete ellenére olyan feltételeket kellett volna elfogadnom, amelyek sem szakmailag, sem emberileg nem voltak már vállalhatók számomra” – tette hozzá. Az SZGYF a Népszavát arról tájékoztatta, hogy országosan az alkalmazottak bő 6%-a, 265 munkavállaló már biztosan távozik a gyermekvédelemből. A fenntartásukban lévő intézményekben 4241-en dolgoznak, közülük 137-en megtagadták a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését, 128-an kérték jogviszonyuk megszüntetését. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

71 embernél nem járt még le a határidő, azaz a távozók száma emelkedhet. Mint írják, 3905-en járultak hozzá a vizsgálathoz, jelenleg 112 új belépő pszichológiai vizsgálata, kifogástalan életvitel-ellenőrzése van folyamatban. A főigazgatóság csoportok megszüntetését, lakásotthonok bezárását nem tervezi, bár a fővárosban egy 10, illetve egy 12 fős gyermekotthoni csoportot átszerveztek, és várható még egy 10 fős csoport átszervezése is.

Tiszakürtön, illetve Bakonyszentkirályon biztosan nem tudják biztosítani a gyerekek ellátását, így Tiszakürtről 12 gyermek távozik, az egyik bakonyszentkirályi lakásotthonból 9 gyereket helyeztek át szintén Bakonyoszlopra. A lap információi szerint szinte nincs olyan ellátó hely – lakásotthon, gyermekotthon – ahol ne lenne kilépő, a gyerekek költöztetése pedig még zsúfoltabb intézményeket, leterheltebb szakembereket, több konfliktust jelent majd. Emellett Nagy Balázs, a II. számú szakmai egységének távozó szakmai vezetője is megszólalt az ügyben.

„A főigazgatóság szerint lehet, hogy nem okoz fennakadást a sok felmondás, de ez nem igaz. Ha akárcsak egyetlen ember elmegy a csoportból, aki mondjuk 5-10 évig nevelt egy gyereket, van, aki komolyan gondolja, hogy az nem okoz traumát?” – emelte ki. Elmondása szerint ő megcsinálta az előírt anti-pedofil vizsgálatot, így papírja van róla, hogy nem pedofil, de a kifogástalan életvitel ellenőrzését célzó adatlapot már nem töltötte ki. Szerinte azzal olyan embereket is vegzálnak, akik 250-280 ezer forintért dolgoznak teljes felelősséggel 8-12 gyerekkel.