Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Drámai részletek érkeztek a luxusjacht-katasztrófáról

Az olasz hatóságok vizsgálják az augusztus 19-én elsüllyedt Bayesian luxusjacht ügyét, amelyben heten vesztették életüket.

...svg content...Fotó: Szerencsétlenül járt vitorláshajó egyik megtalált utasának holttestét viszik mentők a szicíliai Porticello kikötőjében, miután két eltűnt holttestét kiemelték a tengerből 2024. augusztus 21-én. A brit zászló alatt hajózó Bayesian 56 méter hosszú luxusjacht augusztus 19-én egy heves viharban elsüllyedt, a fedélzetén tartózkodó 22 ember közül 15-öt kimentettek, egyet holtan találtak meg, hatot pedig mostanáig kerestek. MTI/EPA/ANSA/Igor Petyx
Európa

Kiss László

Szerkesztő

Az olasz hatóságok vizsgálják az augusztus 19-én elsüllyedt Bayesian luxusjacht ügyét, amelyben heten vesztették életüket.

A szicíliai partoknál történt tragikus esemény kapcsán az olasz illetékesek sajtótájékoztatón ismertették a legfrissebb információkat. A 22 fős legénységből és utasból álló csoportból 15-en élték túl a katasztrófát, míg hét személy életét vesztette. Az utolsó áldozatot pénteken emelték ki a búvárok a tengerfenékről.

A beszámoló szerint a parti őrség augusztus 19-én hajnali 4:38-kor kapott riasztást a viharba került Bayesianról, azonban a helyszínre érkezésükkor a jacht már elsüllyedt. Az első túlélőket egy közelben tartózkodó hajó mentette ki, míg Recaldo Thomas hajószakács holttestét még aznap megtalálták.

A következő napokban fokozatosan kerültek elő az áldozatok: Jonathan William Bloomer és felesége, Judy, valamint Christopher Morvillo és felesége, Neda holttestét két nappal később hozták felszínre. Mike Lynch-t augusztus 22-én, míg 18 éves lányát, Hannah-t augusztus 23-án találták meg.

A hatósági beszámoló szerint a jacht a jobb oldalára dőlve süllyedt el, az áldozatok pedig feltehetően azokban a kabinokban kerestek menedéket, ahol még lehetett némi levegő. A mentési műveletekben naponta mintegy hetven ember vett részt, akik több mint 120 merülést hajtottak végre. A búvárok 50 méteres mélységben, rendkívül nehéz körülmények között dolgoztak.

Ambrogio Cartosio ügyész tájékoztatása szerint a nyomozás során minden lehetőséget vizsgálnak, beleértve az emberölés gyanúját is. A legénység felelősségét is vizsgálják, tekintettel arra, hogy közülük csak a hajószakács vesztette életét, míg a többi hat áldozat mindegyike utas volt.

A nyomozás kimenetelét jelentősen befolyásolhatja a jacht kiemelésének időpontja is. A művelet költségeit egyébként teljes egészében a tulajdonosnak kell állnia, bár ennek pontos összegét egyelőre nem tudták megbecsülni.