Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,57 Ft
Euró
394,13 Ft
Font
468,11 Ft
Bitcoin
61,604 $

Hosszú Katinka szerint ömlik a pénz az úszósportba, de a feltételek 20 éve ugyanolyanok

A háromszoros olimpiai bajnok egy exkluzív interjúban több fontos témát is érintett.

...svg content...Fotó: MTI/Kovács Tamás
Sport
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka nemrégiben interjút adott, amelynek során több fontos témát is érintett. „Ez lehetett volna a hatodik olimpiám, de mégsem volt hiányérzetem, hogy nem voltam ott, mivel a kamera túloldaláról élvezhettem a versenyeket, és szakérthettem az Eurosporton. Ez volt egyébként az első olimpia 2004 óta, amelyen szurkolóként vehettem részt, és nagyon jó élmény volt” – kezdte. Mint mondta, édesanyaként teljesen más volt a felkészülés megtervezése, annak kivitelezése az olimpiára.

Ám sosem félt attól, hogy olyan célokat tűzzön ki maga elé, amelyek talán túlzók saját magával szemben. Nagyon örül annak, hogy megpróbálta a kijutást, közel is járt a szintidőhöz, de végül nem jött össze a párizsi szereplés. Hosszú szerint nagyon rövid ideje volt a felkészülésre, januártól kezdte az intenzív edzéseket, de anyaként teljesen más volt a prioritás, a kislánya mindennél fontosabb, ezért az úszás csak másodlagos volt számára. Ezután arról kérdezték, ezzel befejezte-e aktív pályafutását, mire úgy felelt: Soron kívül Orbán Viktor, majd Magyar Péter is profilképet váltott az árvízvédelem alatt

Még mindig „aktív a státusza”, de ezt a témát szeretné nyitva hagyni, mivel nem hozta meg a végső döntést. A Milák Kristóf körül kialakult helyzetről Hosszú már az olimpia alatt is elmondta véleményét, miszerint az úszószövetség nagyot hibázott, ezen pedig később sem változtatott, továbbra is úgy gondolja, ártott a szövetség kommunikációja Milákra és felkészülésére. Hangsúlyozta, inkább hallgatni kellett volna. Emellett úgy látja: hatalmas tehetségbázisa van az úszásnak itthon, ezért nem az úszók tehetsége a hiány, hanem szakmailag még látja a hiányosságokat, amiket lehetne fejleszteni.

„A támogatások megvannak, a szövetség részéről érkezik a pénz, de az úszók ugyanazokkal a feltételekkel készülnek, mint 20 évvel ezelőtt. Itt leginkább az edzőtáborok körülményeire, és a szakmai feltételekre gondolok. A támogatások jönnek, az úszósport viszont nem lépett előre annyit, mint amennyi pénz áramlik felé évek óta” – fogalmazott az Eurosportnak nyilatkozva, amiből az Index szemlézett. De a háromszoros olimpiai bajnok arra is kitért: a szövetségen belül nem történt sok változás az elmúlt években.

Mint fogalmazott, a Gyárfás-korszak óta rengetegen dolgoznak még mindig ugyanott, így pedig nem lehet előrelépni, fejlődni. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Hosszú Katinka úgy döntött, nem hallgat tovább, nyílt levelet írt a Magyar Úszósporthoz. Szerinte „nem volt még olyan MÚSZ-vezetés, amely ennyire károsította volna a legjobb versenyzője felkészülését”, utalva ezzel Milákra és a körülötte kialakult helyzetre. Ezt követően pedig lemondásra szólította fel a szövetség vezetőségét. Majd rövidesen megérkezett Wladár Sándor elnök reakciója is, erről itt írtunk bővebben.