Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Az elsüllyedt luxusjacht: ebben reménykednek a családtagok

Egyvalamibe kapaszkodhatnak a családtagok, hogy túlélőkre bukkanjanak az elsüllyedt hajóban, ugyanakkor szinte nulla a remény arra, hogy bárki is élve kerüljön felszínre.

...svg content...Fotó: A Perini Navy Press Office képén a brit bejegyzésû Bayesian vitorlásról, amely egy viharban a szicílai Palermo környékén 2024. augusztus 19-én hajnalban elsüllyedt. A fedélzetén tartózkodó 22 ember közül 15-öt kimentettek, egyet holtan találtak meg, hatot még keresnek. MTI/EPA/Perini Navy Press Office
Európa
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Legutóbb arról számoltunk be, hogy két újabb holttestet találta a búvárok a Bayesian elsüllyedését követően. A két holttest a hajóban volt, ami bizonyítja azt a teóriát, hogy többen egyszerűen a hajó fogságába estek, mely nagyon rövid időn belül, körülbelül 1 perc alatt süllyedhetett el a viharban.

Nagy lehetett a káosz a hajón, lehetséges, a viharban egyesek nem akartak kimenni a vízre, és inkább a hajótestben maradtak, bízván abban, hogy ott nagyobb esélyük lehet a túlélésre. Ők lehettek azok, akik rossz döntést hoztak vagy szimplán nem volt idejük kimenekülni a gyors süllyedés miatt, mely a hajó utolsó pillanatait rögzítő felvétel részben bizonyíthat, nem messze a kikötőtől. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A haditengerészet légi úton is keresi az áldozatokat, ugyanakkor nagyobb annak a valószínűsége, hogy a holttestek a hajótestben vannak. Ezekben az órákban hallgatják ki a Bayesian kapitányát és a túlélőket, majd rekonstruálják a történteket. Egyelőre nem világos, pontosan mi történt, mert a hajó túl gyorsan süllyedt el.

Sok a kérdőjel

Már több olyan búvár is a helyszínen tartózkodik, akik a Concordia katasztrófájának idején szintén szolgálatot teljesítettek, még 2012-ben. A hajótest alsó részében található kabinok félkutasa a következő lépés, amiben egy 300 méteres mélységig működő eszköz is a csapat segítségére szolgál. Ez a modern eszköz egyhuzamban 6-7 órát képes odalent lenni és kutatni.

A parti őrség eszköze a tengerfenéket is képes megvizsgálni, arról részletes videós és képi anyagokat rögzíteni. Az ANSA azt írja, az elsődleges vizsgálatok szerint a hajó nem kapott léket, szivárgás nem történt, és a főárboc sértetlen, ami meglepő. A milliárdos tulajdonos kabinját már átvizsgálták, de senkit nem találtak ott. Valószínűleg az elhunytak csapdába estek és nem sokkal a süllyedés után megfulladtak.

Szinte nulla a remény arra, hogy bárkit is élve találjanak meg, ugyanakkor a családtagok mindenbe próbálnak kapaszkodni, még a legvalószínűtlenebb forgatókönyvekbe is, például abba, hogy légbuborék keletkezett a hajó belsejében, ami menedékül szolgálhat a rokonok számára. A művelet bonyolult, a rendelkezésre álló rövid idő miatt is, miközben a merülés és a felszínre emelkedés között körülbelül 12 perc telik el, hogy biztosítsák a szükséges dekompressziós időt.

Frissítés: már összesen négy holttest került elő a hajóból szerdán

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.