Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Újra felszínre hozták a jelentős olajszennyezést okozó tartályhajót

A hajó hónapokkal korábban borult fel Trinidad és Tobago partjainál.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Dél-Amerika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Újra felszínre hozták a Gulfstream nevű tartályhajót, amely még hónapokkal ezelőtt borult fel Trinidad és Tobago partjainál, ennek következtében jelentős olajszennyezést okozott – közölte a kormány. A beszámoló szerint a műveletet hétfőn fejezték be, és a hajót most búvárok fogják megvizsgálni, azután elvontatják majd.

Az Energiaügyi Minisztérium is megerősítette mindezt – írja a BBC. De a cikkből kiderül az is, hogy a zátonyra futott hajót februárban Tobago délnyugati részén találták meg személyzet nélkül. Segélyhívás nem történt, és a helyi hatóságok nem találtak felelőst az esetért. A baleset óta mintegy 50 000 hordó olaj szivárgott ki, ami károsította a karibi sziget érintetlen partjait. Soron kívül Másodszor is elkésett az ATV ismert műsorvezetője, távozik a csatornától

Ez arra késztette a kormányt, hogy országos vészhelyzetet hirdessen ki – teszik hozzá. A következő teendőket illetően azt írják, egy búvárcsapat fogja felmérni a tartályhajót, és eltávolítják a lelógó részeket, amelyek esetleg problémát jelentenének a fővárosba, Port of Spain-be való vontatás szempontjából.

A hatóságok egyébként azt gyanítják, hogy a tartályhajó Panamából érkezett, és egy vontatóhajó vontatta, valamint több jel is arra utal, hogy Guyana felé tartott, de ezt eddig nem sikerült bizonyítani. A cikk szerint a vontatóhajót soha nem találták meg, egy takarítási akció során pedig mintegy 1000 önkéntes dolgozott a kormány emberei mellett Tobago partjainál.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy július végén 1500 tonna olajjal borult fel egy tankerhajó a Fülöp-szigeteken. A Fülöp-szigeteki zászló alatt hajózó MT Terra Nova legénységének tizenhat tagját kimentették, egyvalaki azonban eltűnt. Az erős szél és a magas hullámok hátráltatták a hatóságok gyors reagálását. Az esettel kapcsolatos további részletekre ebben a cikkben tértünk ki.

Kiderült, tavaly összesen mennyi pénzt hozott Kína Magyarországra

Hatalmas összegekben fektettek be a kínai cégek Magyarországon 2023-ban, amit most számszerűsített a kormány Varga Mihály pénzügyminiszter által.