Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,72 Ft
Euró
394,06 Ft
Font
468,62 Ft
Bitcoin
63,544 $

Emelkedett a Balaton vízszintje, hosszú hetek óta nem volt példa erre

Az esőzések hatására hétfőre emelkedett a Balaton átlagos vízállása.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Jelenleg 98 centiméter a tó átlagos vízszintje a vizugy.hu adatai szerint, a siófoki vízmércéhez viszonyítva – tudatta a hirbalaton.hu. A víz hőmérséklete hétfőn kora reggel Siófoknál 26 Celsius fokos volt.

Az üdülőrégióban ma csapadékra lehet számítani, a legmagasabb nappali hőmérséklet a nyugati medence térségében 29 fok körül alakul. Késő este a Balaton nyugati részén 22 fok körül, keleten 24 fok körül valószínű a levegő hőmérséklete – részletezi a portál.

Mint ismert, év elején még azért aggódtunk, mert jóval a szabályozási szint fölé emelkedett a Balaton vízszintje. Tavaly december végétől csaknem 4 hónapon keresztül engedték le a vizet a tóból, kisebb-nagyobb intenzitással másodpercenként 5 köbmétert.

A siófoki zsilipet végül április 24-én zárták el – idézi fel az Economx. Azután viszont kitört az aszály és megkezdődött a vízszint rohamos apadása. De korábban arról is beszámoltunk, miért válik egyre élhetetlenebbé a Balaton közvetlen környezete:

Egymás után valósulnak meg a vitatott beruházások a tó körül. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy 2000 óta folyamatosan melegszik a Balaton, egyre aggasztóbb a helyzet. Nemcsak a kikötők száma és mérete, hanem a part városiasodása és az emberi tevékenység is melegíti a tó vizét.