Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Európában is megjelent az Oropouche-vírus

A tünetek közé a hirtelen láz, izomfájdalom, fényérzékenység, szemfájdalom, hányás és kiütések sorolhatók.

...svg content...Fotó: Unsplash
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A beszámoló szerint Németországban, Olaszországban és Spanyolországban is azonosítottak oropouche-vírussal fertőzött betegeket. Ezt a kórokozót egyébként lajhár-vírusként is emlegetik, mert jó esély van rá, hogy a háromujjú lajhár fontos szerepet játszik a terjedésben. Emellett azonban más állatok (madarak vagy kapucinus-, bőgőmajmok) is hordozhatják a vírust.

A kórokozót leggyakrabban törpeszúnyogok (egész pontosan a Culicoides paraensis) terjesztik, és Dél-Amerikában több járványt is okozott már – írja a Telex a Live Science-re hivatkozva. A tüneteket illetően azt írják, hogy azok hasonlóak azokhoz, amiket a Zika okoz: hirtelen láz, izomfájdalom, fényérzékenység, szemfájdalom, hányás és kiütések. Soron kívül Megszűnik a Nyugdíjasok Pártja 50+

Ritkán, az esetek nagyjából 4 százalékánál az idegrendszert is károsíthatja, a gerincvelő és az agy körül alakulhat ki gyulladás. A legtöbben azonban rövid időn belül (néhány nap), vagy egy hónap alatt felépülnek. Néhány jelentés szerint lehet, hogy a terhes nőkre is veszélyes lehet, mert tovább tudják adni a magzatnak, ami vetéléshez, kisfejűséghez vezethet.

Erre azonban még nincs elég bizonyíték, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni – emelik ki a cikkben. Továbbá fontos hozzátenni azt is: egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne, ahogy arra sem, hogy az európai szúnyogok képesek lennének hordozni. Az ECDC szerint kicsi az esélye, hogy Európában valaki elkapja a vírust.

Korábban azt is megírtuk, hogy ismét aggódni kezdett a koronavírus miatt a WHO: az Egészségügyi Világszervezet szakértője aggodalmát fejezte ki a covid-fertőzések növekvő száma miatt. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy szamárköhögés elleni védőoltás érkezett Magyarországra, az Adacel polio oltóanyag a hét második felében országos szinten elérhető lesz a gyógyszertárakban.

Hosszú Katinka nem hagyja magát, visszaszólt Shane Tusupnak

Hosszú Katinkát sem kell félteni, csípős formában szólt vissza az őt kritizáló Shane Tusupnak, aki most megkapta a magáét.