Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Az új adatok szerint trükközhettek a Szajna szennyezettségi adataival

A Szajna vízminősége több napon át nem felelt meg a biztonsági előírásoknak az olimpiai versenyek idején, ami kérdéseket vet fel a szervezők korábbi kijelentéseivel kapcsolatban.

...svg content...Fotó: A férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszás rajtja a 2024-es párizsi nyári olimpián a Szajna III. Sándor hídjánál 2024. augusztus 9-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Sport

Kiss László

Szerkesztő

Az Eau de Paris, a párizsi vízszolgáltató vállalat által nyilvánosságra hozott adatok szerint a Szajna vízminősége az olimpia számos napján nem érte el az úszáshoz szükséges biztonsági szintet, amely információ ellentmond a szervezők azon állításainak, miszerint a folyó vize biztonságos volt a versenyek lebonyolítására.

A vízminőség-ellenőrzések során két fő baktériumtípust vizsgáltak: az Escherichia colit (E. coli) és az Enterococcust. Az adatok azt mutatják, hogy július 26. és augusztus 2. között a legtöbb napon legalább egy mérési ponton magas E. coli szintet regisztráltak, beleértve a triatlon versenyek napjait is. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A helyzet összetettségét jelzi, hogy egyes versenynapokról, például a 10 kilométeres úszóversenyek idejéről nem állnak rendelkezésre nyilvános adatok, ami további kérdéseket vet fel az átláthatósággal kapcsolatban.

A szervezőbizottság továbbra is kitart amellett, hogy a versenyek idején a víz minősége megfelelő volt. Anne Descamps, az olimpia szóvivője egy sajtótájékoztatón kijelentette: „Az egyetlen pont, ahol az Enterococcus szintje kissé meghaladta a határértékeinket, a vegyes váltó úszópályáján kívül és a folyásirányban volt”, idézte őt a Világgazdaság.

A Fluidion független vízminőség-ellenőrző cég elemzése részben alátámasztja a szervezők állításait, ám újfajta mérési módszerük alapján a víz minősége „marginálisan elfogadható” volt a versenynapokon.

A sportolók körében vegyes reakciókat váltott ki a helyzet, Miriam Casillas spanyol triatlonista például kritikusan nyilatkozott a Marca-nak, véleménye szerint ugyanis „Egyáltalán nem gondoltak a sportolókra. Inkább a tájra, az imázsra gondoltak, hogy a Szajnával együtt szépnek tűnjön.”

A nyíltvízi úszóverseny ötödik helyen végző Fábián Bettina is kórházi kezelésre szorult a verseny után, de rajta kívül a németek sztárja, Leonie Beck is megbetegedett, aki állítása szerint kilencszer hányt és hasmenése is volt, amit egyértelműen a Szajna rossz vízminőségének tulajdonított.

A Szajna megtisztítására irányuló 1,4 milliárd eurós projekt hatékonysága így most megkérdőjeleződött, ám francia hatóságok, köztük Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy a versenyek megfelelő körülmények között zajlottak.