Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Kovács Kokó István szerint Iman Helif csaló, visszaélt az engedéllyel, amit kapott

Mint fogalmazott, csalónak tartja „azt a férfias genetikával rendelkező nőt, aki elmegy egy olimpiára, hogy ott nőket verjen és utána ezzel dicsőséget szerezzen”.

...svg content...Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Sport
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ahogy azt már megírtuk, Kovács Kokó István, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar ökölvívó kiborult a Balázsék című műsorban Iman Helif miatt. Sérelmezte, hogy szerinte Sebestyénék megvédték Helifet, valamint úgy érzi, hogy mindig ugyanazokba a falakba ütközik, akárkivel beszél a témáról. Mindemellett szerinte Helif kifejezetten vigyázott a vele megmérkőző Hámori Lucára. Nemrégiben pedig az ATV Heti Napló műsorában beszélt az ügyről. Sváby András elsőként arról kérdezte: Kokó azon véleménye, miszerint „amit Helif tett, az egyértelműen csalás”, nem erős kifejezés-e szerinte.

Erre a magyar ökölvívás legendás alakja úgy felelt: „Én azt mondtam, hogy ő csaló. Merthogy ő pontosan tisztában van azzal, hogy más genetikával rendelkezik, mint azok a hölgyek, akiket itt legyőzött. Az én értékítéletem szerint ebben a nagyon veszélyes sportágban ilyet nem tesz egy olyan ember, aki valóban sportember, aki a fair play szabályait szem előtt tartja”. Majd újfent kiemelte: Helif DNS-tesztjei alapján XY-kromoszómával rendelkezik, ami biológiailag férfi genetikát jelent. Kovács ezután felidézte, hogy az algériai ökölvívónak 2022-ben és 2023-ban is volt DNS-tesztje. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Azokat követően pedig mindkét esetben ugyanaz volt a végeredmény. Hozzátette, hogy a vizsgálatok eredményei függetlenek és hitelesek voltak, amelyeket Isztambulban és Újdelhiben végeztek el. Ugyanakkor kiemelte, Helif az olasz ellenfele orrát eltörte, Hámori pedig szerinte „nem mert ellene bokszolni, a tudásának a töredékét nyújtotta”, mert ki is jelentette, hogy egy férfit érez magával szemben. Ezáltal pedig nonszensznek tartja, hogy Helif a női mezőnyben indulhatott, valamint olimpiai győzelmét is megkérdőjelezte.

Hangsúlyozta azt is, hogy a genetikának kiemelten fontos szerepe van a női ökölvívásban, így Helif előnye súlyos veszélyt jelentett a sportolókra. Továbbá úgy látja, a sportág nem engedhetné meg, hogy egy versenyző ekkora előnnyel induljon, mivel az ökölvívásban az egészségvédelem és a fair play a legfontosabb szempontok. Kovács megjegyezte azt is: tiszteletben tartja, hogy Helif nőnek vallja magát és eszerint akar élni, sportolni, de ettől függetlenül nem érzi helyesnek a történteket – hangzott el az ATV Heti Naplóban.

„A lányok között olyan elképesztő fizikai erőfölényben van a genetikájának köszönhetően, ami a mi sportágunkban veszélyes. (…) Az ökölvívásban ez nem egy ilyen elfogadható, belefér még a szabályba… Valószínűleg az történt, hogy a szabályrendszer engedélyt adott neki, ő pedig visszaélt ezzel az engedéllyel. Én, mint férfi, nem tudom ezt megfelelő módon mondani, mint hogy csalónak tartom azt a férfias genetikával rendelkező nőt, aki elmegy egy olimpiára, hogy ott nőket verjen és utána ezzel dicsőséget szerezzen” – jelentette ki Kovács Kokó István.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.