Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Kovács Kokó István kiborult Balázsék műsorában Iman Helif miatt

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar ökölvívó sérelmezte, hogy szerinte Sebestyénék megvédték Helifet.

...svg content...Fotó: RTL Magyarország/SajtóKlub
Style
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Felindult állapotban beszélt Kovács Kokó István az XY kromoszómákkal született női olimpiai aranyérmes algériai ökölvívóról, Iman Helifről hétfőn reggel, Sebestyén Balázsék műsorában a Rádió1-en. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar ökölvívó sérelmezte, hogy szerinte Sebestyénék megvédték Helifet, akinek bevallása szerint látta a teszteredményeit, és valóban XY kromoszómákkal rendelkezik. Kokó úgy látja, hogy a szabályozás rossz, és ha valaki nőnek vallja magát, de alacsony a tesztoszteronszintje, akkor indulhat az olimpián, gendertesztet pedig nem kérnek, holott az XY kromoszóma bizonyos sportágakban előnyös fizikai tulajdonságokkal járhat az adott versenyző számára.

Kokónak Sebestyénék azt mondták, indulatos, ami miatt sajnos „nehezen megy át az üzenet”, amit szeretne elmondani, Ráskó Eszter pedig azzal keverte le a hívást, hogy rövidesen visszahívják, s akkor majd megcsinálnak együtt egy légzőgyakorlatot is. Később valóban visszahívták, ennek során Kokó biztosította a többieket, hogy nagyon nyugodt, csak rettenetesen zavarja, hogy mindig ugyanazokba a falakba ütközik, akárkivel beszél a témáról. A tesztet, mondta, azért nem publikálták, mert személyiségi jogokat sértene, amúgy szerinte azt nem orosz, hanem isztambuli labor végezte el – hangzott el a műsorban, amelyből a Telex szemlézett. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Sebestyén kitért arra, hogy szerinte az egykori ökölvívó úgy ábrázolta Helifet, mint egy férfit, aki bemegy nőket verni – csakhogy korábban Helifet már több nő is megverte. Erre Kokó azt mondta: „Képzeld, milyen gyenge férfi lehet, ha ő egyébként férfi, amikor nők meg tudták verni”. Az olimpiai bajnok magyar ökölvívó egyébként azt mondta, ezek számára megfejthetetlen dolgok, ráadásul 2020-ban még nem is volt ennyire jó bunyós. Kokó mindemellett azt is megjegyezte, hogy szerinte Helif kifejezetten vigyázott a vele megmérkőző Hámori Lucára. De korábban azt is megírtuk, hogy tovább gyűrűzik az olimpiai botrány:

Nőgyűlölő, rasszista és szexista kampány miatt indít eljárást Iman Helif ügyvédje. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy az olimpiai bajnok bokszoló hevesen reagált az őt ért vádakra. Mint fogalmazott: „Olyan nő vagyok, mint bármelyik másik. Nőként születtem, nőként éltem, nőként versenyeztem, ehhez kétség sem fér”. Ezt követően hozzátette: „Persze vannak, akik ellenségei a sikernek, ezek a támadások azonban különleges ízt adnak a győzelmemnek”. Végül egy üzenetet is küldött: „Azt szeretném üzenni a világnak, hogy kötelezzék el magukat az olimpiai elvek mellett, és ne bánjanak rosszul az emberekkel. Ez az olimpia üzenete”.