Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Fürjes Balázs elmondta, mikor rendezhet Magyarország olimpiát

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja szerint megoldható lenne a hazai rendezésű olimpia, ám csak akkor, ha mindenki egységesen mögé állna.

...svg content...Fotó: Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja a 2024-es párizsi nyári olimpia megnyitóünnepségén 2024. július 26-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Sport

Kiss László

Szerkesztő

A magyar delegáció összesen hat arany-, hét ezüst- és hat bronzérmet szerzett, ami az éremtáblázat 14. helyére volt elegendő. Fürjes szerint a csapat „helytállt egy nehéz versenyben”, ugyanakkor azt is megemlítette, hogy egyes hagyományosan erős magyar sportágakban, mint a kajak-kenu, vízilabda és birkózás, elmaradtak a várt aranyérmek.

Az olimpia során nem csak sportszakmai kérdések merültek fel, hiszen a Hámori Lucát is legyőző Iman Helif körül kisebb botrány alakult ki. Fürjes ezzel kapcsolatban elmondta, hogy kezdeményezni fogja a női esélyegyenlőségre vonatkozó szabályok felülvizsgálatát, különös tekintettel arra az esetre, amikor a női ökölvívótornán egy férfi kromoszómájú versenyző indult. Soron kívül Váratlan bejelentés: rendhagyó időpontban tartják a következő Kormányinfót

A játékok szervezésével kapcsolatban Fürjes elismerően szólt a verseny- és edzéshelyszínekről, valamint a nézői érdeklődésről is. Utóbbira tényleg nem lehetett panasz, hiszen a statisztikák szerint több mint 9 millió jegyet adtak el, és világszerte mintegy 3 milliárd néző követte az eseményeket.

Fürjes Balázs a jövőre is kitekintett, és óvatos optimizmussal beszélt egy esetleges magyarországi olimpiarendezésről. Véleménye szerint az ország képes lenne egy Párizséhoz hasonló esemény lebonyolítására, ám ehhez széles körű társadalmi és politikai konszenzusra lenne szükség.

„Óriási erőfeszítés lenne, de a legfontosabb, hogy kell hozzá egy összefogás, és ezért vagyok egy kicsit szkeptikus”, mondta az MTI-nek, majd hozzátette: „Ha össze tudnánk kapaszkodni, és félretennék a vitákat ebben az ügyben, születne egy egység, akkor eséllyel lehetne nekirugaszkodni a legközelebbi európai rendezésű olimpiának, hogy az ország házigazda lehessen.”

Fürjes ugyanakkor hozzátette, egyelőre nem látja maga előtt azt a forgatókönyvet, amiben minden érintett fél egy irányba evezne, és az olimpia megrendezéséért dolgozna.

Több mint 150 kínai katonai repülőgép vette körül Tajvant

Tajvan védelmi minisztériuma számolt be arról, hogy Kína ismét nagyszabású hadgyakorlatokat tartott, melynek keretében 153 kínai katonai repülőgéppel vették körül a szigetországot. A tajvani nemzetvédelmi minisztérium is kiadott egy közleményt az ügyben, melyben megerősítette, hogy rekordszámú repülőgépet észleltek a kedd reggel 6 óráig eltelt 25 órában, hozzátéve, hogy Kína újabb hadgyakorlatai ismét fokozták a feszültséget […]