Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Távozik posztjáról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi vezetője bejelentette, hogy nem indul újabb mandátumért.

...svg content...Fotó: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke beszédet mond a NOB 142. teljes ülésének záróeseményén a 2024-es párizsi nyári olimpia idején a francia fővárosban 2024. augusztus 10-én. Bach bejelentette, hogy a jövőre lejáró madátuma után már nem kíván elnök lenni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban. MTI/AP/Ariana Cubillos
Sport

Szabó Kata

Szerkesztő

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke hivatalosan is bejelentette, hogy nem kíván újabb ciklusra pályázni jelenlegi pozíciójában. A 70 éves német sportdiplomata a NOB 142. teljes ülésének záróeseményén tette közzé döntését, azzal indokolva, hogy úgy látja, „az a legjobb, ha változik a vezetés.”

A bejelentés némileg váratlanul érkezett, mivel Bach korábban úgy fogalmazott, hogy a 2024-es párizsi olimpiát követően fog dönteni a folytatásról. Korábbi nyilatkozatai szerint még nem zárkózott el tisztségének meghosszabbításától, ám hangsúlyozta az olimpiai charta előírásaihoz való hűség fontosságát. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Bach 2013-ban vette át a NOB vezetését a belga Jacques Rogge-tól. Az ötkarikás charta értelmében az elnök 12 év után már nem választható újra, ennek ellenére 2023 októberében, a mumbai NOB-közgyűlésen felmerült a szabályzat módosításának lehetősége, ami lehetővé tette volna Bach számára, hogy 2025 után is betöltse a tisztséget.

Nem tudni, hogy Bach döntésében közrejátszott-e a párizsi olimpia negatívumaként említhető nemi botrány, mindenestre az új vezetésnek ezzel a kérdéssel is foglalkoznia kell majd a jövőben, ahogyan azt Bach is említette már.