Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,57 Ft
Euró
394,13 Ft
Font
468,11 Ft
Bitcoin
61,604 $

Az aranyérmes Márton Viviana: „Nagyon szeretem, ha mindenki megőrül és táncol velem”

Márton Viviana már olimpiai bajnoknak mondhatja magát, mindössze 18 évesen, és ez olyasvalami, ami a következő évtizedeire is hatással lesz.

...svg content...Fotó: Az aranyérmes Márton Viviana a nõi tekvondósok 67 kilogrammos versenyének eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. augusztus 9-én. MTI/Illyés Tibor
Sport
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Márton Viviana olyan tettet vitt véghez a párizsi olimpián, amit egy másik magyar sem taekwondóban. Már azzal történelmet írt, hogy kijutott az ötkarikás játékokra, majd jött a negyeddöntő, az elődöntő és a döntő. Több segítsége is volt a 18 éves lánynak, többek között a tavaly világbajnoki címet nyert Luana is a helyszínen szurkolt, illetve segítette őt. „Luana minden meccs előtt elmondta, hogy figyeljek oda, legyek erős és gyors, végig koncentráljak és azt, hogy én vagyok a legjobb.”

Elmondása szerint a tánc ösztönösen jött tőle, mert nagyon szereti, ha mindenki megőrül és táncol vele. Ez pedig tipikusan egy ilyen pillanat volt, amit sosem feled el, örökre emlékezni fog ezekre a másodpercekre. „A tánc ösztönösen jött. Nagyon szeretem, ha mindenki megőrül és táncol velem. Főleg ebben a pillanatban. Ebben táncolni kellett..” Soron kívül Orbán Viktor, majd Magyar Péter is profilképet váltott az árvízvédelem alatt

Az MTI kérdésére arról beszélt, hogy valójában mindegyik mérkőzése nehéz volt, már az első is, majd jött a harmadik, amit a legkeményebbnek érzett, ott fáradt el a legjobban. „Mindegyik meccs nehéz volt. Az első sem volt könnyű, figyelni kellett, de a második és a harmadik mérkőzés volt a legkeményebb és a harmadikon fáradtam el a legjobban.”

A döntő volt a legkönnyebb

Az amerikai lány elleni csata sokat kivett belőle, és összességében a finálét tartotta a legkönnyebbnek. Ettől független koncentrált maradt, és azt tette, amit tennie kellett, ami végül működött. „Az amerikai lány hasonló stílusú volt, mint én, a belga elleni elődöntőben pedig nagyon fontos pillanatok voltak és nem hibázhattam egyet sem A finálé volt a legkönnyebb, de oda kellett állnom rendesen és nem nyugodhattam meg egy pillanatra sem.”

A kulcsot a sikerhez az jelentette, hogy végig bízott magában, majd érezte, hogy ez egy jó nap lehet. Onnantól pedig már senkinek nem volt visszaút, és a magyar versenyző mindenkit legyőzött, akivel összekerült. „Csak odamentem, csináltam és menet közben éreztem, hogy minden jól megy és ez megvan.

A sportág első magyar olimpiai érmesének testvére, Luana az MTI-nek elárulta, hogy lényegesen jobban izgult Vivianánál a nap során. „Minden meccse után iszonyatosan fájt a fejem, a hangom pedig már teljesen elment, annyit kiabáltam, de nagyon boldog vagyok. Los Angelesben én is megcsinálom” – utalt arra, hogy a mostani játékokról lemaradt, de a 2028-as olimpián már ott akar lenni, sőt, aranyat szeretne.

Liner/MTI