Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Magyar történelem Párizsban, Rasovszky Kristóf olimpiai bajnok nyíltvízi úszásban

Rasovszky Kristóf szerezte meg a magyar csapat legújabb olimpiai aranyérmét Párizsban, de Betlehem Dávid is nagyot ment, aki óriási hajrával bronzérmes lett.

...svg content...Fotó: Rasovszky Kristóf a férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenyében a 2024-es párizsi nyári olimpián a Szajna III. Sándor hídjánál 2024. augusztus 9-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Sport
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid is esélyesként szállhatott vízbe a nem éppen a tisztaságáról ismert Szajnában. Egy nappal korábban a 19 éves magyar klasszisunk lepte meg a világot nyíltvízi úszásban, majd kiderült, egy kis pálinkával öblített a futam után, biztos, ami biztos alapon.

Péntek reggel már a férfiak mezőnye indult meg a 10 kilométeres távnak, és Rasovszky Kristóf nagyon hamar az élre állt. Egészen elképesztő teljesítményt nyújtott a 27 éves klasszis úszónk, aki Tokióban ugyanezen a távon 2021-ben ezüstérmet szerzett, míg a 2019-es világbajnokságon megnyerte az 5 kilométeres futamot. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Kristóf végig rendkívül erősen, taktikusan és okosan úszott, szinte végig vezetvén a sort, mögötte az üldözőkkel. A még mindig 20 éves Betlehem Dávid is külön dicséretet érdemel, mert egy nagyon erős és tapasztalt mezőnyben úszott, ugyanúgy az élmezőnnyel, és bronzérmet szerzett egy gigantikus hajrával. Tették ezt úgy, hogy még csak edzeni sem edzhettek a Szajnában a rossz vízminőség miatt.

Hiába a 10 kilométeres táv, végig nagyon szoros volt a verseny, egészen az utolsó pillanatokig nem lehetett tudni, ki nyer. Kristóf 1:50.52.7-es idővel nyerte meg az olimpiai döntőt, nem sokkal mögötte Dáviddal. Ezelőtt Risztov Éva volt aranyérmes 10 kilométeres nyíltvízi úszásban, aki a 2012-es nyári játékokon húzta be az első helyet Londonban.