Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,37 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
61,974 $

Így teszed tönkre a telefonodat minden nap

Egy brit professzor rávilágított azokra a mindennapi szokásokra, amelyek jelentősen károsíthatják okostelefonjaink akkumulátorát.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Mobil

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

Ritesh Chugh információs és kommunikációs technológiai professzor a Daily Mail-nek nyilatkozva osztotta meg meglátásait az okostelefonok akkumulátorainak megfelelő kezeléséről. Állítása szerint az egyik leggyakoribb és egyben legkárosabb szokás az éjszakai töltés, amely szükségtelen és gyorsítja az akkumulátor öregedését.

A szakember rámutatott, hogy a lítium-ion akkumulátorok kémiai bomlása felgyorsul a hőmérséklet-ingadozások és a túlzott használat miatt. „Az éjszakai töltés során az akkumulátor négyszer annyi energiát kap, mint amennyire szüksége van,” magyarázta Chugh professzor.

Bár a legtöbb modern készülék automatikusan leállítja a töltést 100 százalékos töltöttségnél, a háttérben futó alkalmazások miatt a töltöttségi szint gyakran visszaesik 99 százalékra, ami újraindítja a töltési folyamatot, ez a ciklikus töltés pedig hosszú távon károsíthatja az akkumulátort.

A gyártók különböző megoldásokat fejlesztettek ki e probléma kezelésére, az iPhone például késlelteti a töltést 80 százalék felett, míg a Samsung készülékek 85 százaléknál korlátozzák azt. Chugh szerint az optimális töltöttségi szint 20 és 80 százalék között van, ezért kerülendő az akkumulátor teljes lemerítése is.

A szakértő felhívta a figyelmet a töltőport tisztántartásának fontosságára is. „A töltőportban felhalmozódó szennyeződés túlmelegedést és töltési problémákat okozhat”, mondta, majd javasolta, hogy a készülék kikapcsolása után, megfelelő megvilágítás mellett fogpiszkálóval és nedves ruhával óvatosan távolítsuk el a lerakódásokat.