Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

14 évesen lett olimpiai bajnok egy ausztrál gördeszkás

Az ausztrál Arisa Trew 14 évesen nyerte meg az első olimpiai aranyérmét a párizsi játékokon, ezzel történelmet írva a női gördeszkázásban.

...svg content...Fotó: Az ezüstérmes japán Hiraki Kokona, az aranyérmes ausztrál Arisa Trew és a bronzérmes brit Sky Brown (b-j) a női gördeszkások park versenyének eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a Concorde téren 2024. augusztus 6-án. MTI/EPA/Yoan Valat
Sport

Szabó Kata

Szerkesztő

A Place de la Concorde-on rendezett versenyen Trew lenyűgöző teljesítményt nyújtva maga mögé utasította a japán Cocona Hirakit és a brit Sky Brownt. A fiatal ausztrál versenyző kiváló formában érkezett Párizsba, miután korábban megnyerte a sanghaji és budapesti kvalifikációs versenyeket is.

A döntő nem indult zökkenőmentesen Trew számára, az első körben ugyanis elesett, ami nehéz helyzetbe hozta, különösen azután, hogy japán riválisa kiemelkedő, 91,98 pontos eredményt ért el. A második körben azonban Trew összeszedte magát, és hibátlan futamot mutatott be, ami 90,11 pontot ért. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A verseny sorsa az utolsó körben dőlt el. Trew minden tudását latba vetve olyan futamot mutatott be, ami 93,18 pontot ért a bíráktól, ez pedig az első helyre repítette őt. „Csak arra tudtam gondolni, hogy mindenáron meg kell csinálnom,” nyilatkozta később a versenyző.

Az eredményhirdetés után Trew a következőket mondta: „Hihetetlenül izgalmas volt. Nem tudtam elhinni, amikor kiderült, hogy én nyertem az olimpiát. Ez az első olimpiám, egyszerűen őrület.” A fiatal sportoló elmondta, hogy igyekezett úgy kezelni a versenyt, mint bármely másik megmérettetést, és élvezni a barátaival töltött időt.

A japán-ausztrál származású Trew hétéves korában kezdett el gördeszkázni, a sportágat pedig a szörfözés alternatívájaként választotta, miután túl hidegnek találta a vízi körülményeket télen. Tony Hawk legendás amerikai gördeszkás, aki a lelátóról figyelte a versenyt, a közösségi oldalán gratulált Trew-nak, hozzátéve, hogy a lány teljesítménye bármely versenyen győzelmet érne.

Bár Trew eredménye rendkívüli, érdemes megjegyezni, hogy a valaha volt legfiatalabb olimpiai érmes továbbra is az amerikai Marjorie Gestring, aki 13 évesen és 268 naposan nyert aranyérmet műugrásban az 1936-os berlini olimpián.