Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Hiába kapott rendőri védelmet, mégis megölték a bűnügyekről tudósító mexikói újságírót

Fegyveresek ölték meg vasárnap Alejandro Martínez újságírót, aki Mexikó egyik legveszélyesebb területéről közölt bűnügyi híreket.

...svg content...Fotó: Fiscalía General del Estado de Guanajuato
Észak-Amerika

Kiss László

Szerkesztő

A tragikus eset Guanajuato államban történt, amely Mexikó 32 állama közül a legmagasabb gyilkossági rátával rendelkezik, nagyrészt a Jalisco drogkartell és a helyi Santa Rosa de Lima banda közötti évek óta tartó területi háborúnak köszönhetően.

Martínez, aki főként közösségi híreket és bűnügyeket közölt weboldalán, már korábban is fenyegetéseket kapott, ami miatt rendőri védelmet rendeltek mellé. A celayai rendőrség közlése szerint egy másik járműből lőtték le az újságírót, aki a támadás előtt nem sokkal még egy halálos kimenetelű autóbalesetről tudósított egy veszélyes útszakaszon. Soron kívül Ilyen hőmérsékletek várnak ránk szombaton a nagyvárosokban

Úgy tudni, Martínez mellett a támadáskor is jelen voltak a testőrök, és ők szállították kórházba, ahol végül belehalt sérüléseibe. A támadás során a testőrök is megsérültek, ám velük kapcsolatban egyelőre csak annyit közöltek a hatóságok, hogy a sérüléseik kezelés alatt állnak.

A helyi hatóságok részvétüket fejezték ki az áldozat családjának és szeretteinek, az ügyészség pedig vizsgálatot indított az ügyben, ám eddig nem közöltek részleteket a nyomozás állásáról vagy a lehetséges elkövetőkről.

Celaya különösen veszélyes helynek számít a rendfenntartók számára: idén eddig 18 rendőrt lőttek agyon a félmilliós városban, mely gyilkosságok hátterében feltehetően drogbandák állnak.

Az erőszak azonban nem csak a rendőröket és újságírókat érinti Guanajuatóban, júniusban egy család hat tagját, köztük egy csecsemőt és egy kisgyermeket gyilkoltak meg, áprilisban pedig egy polgármesterjelöltet lőttek le az utcán, amint megkezdte kampányát. Decemberben egy karácsonyi parti résztvevői közül 11-en vesztették életüket, és legalább egytucatnyian megsebesültek a támadásban.

A Újságírókat Védő Bizottság (CPJ) adatai szerint 2000 óta 141 mexikói újságírót és más médiaszereplőt gyilkoltak meg, közülük legalább 61-et feltehetően munkájuk megtorlása miatt. A 2022-es év különösen véres volt, akkor ugyanis legalább 15 újságíró vesztette életét.

Sajtóhírek szerint a Real Madrid már bánja Mbappé leigazolását

Úgy tudni, hogy a Real Madrid már sajnálkozik Mbappé szerződtetése miatt, hiába nem fizettek érte egy centet sem a PSG-nek.

Ilyen hőmérsékletek várnak ránk szombaton a nagyvárosokban

Több nagyvárosban is egészen hasonló maximumok várhatóak, és továbbra sem lehet azt mondani, hogy dideregnünk kellene napközben.

Kivégeztek Amerikában egy fejszés gyilkost

Egy többszörös gyilkost végeztek ki az Egyesült Államokban, míg egy másik halálsoron lévő átmeneti kegyelmet kapott.