Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Hosszú Katinka szerint zseniális, ahogy Milák Kristóf taktikát váltott a döntőre

Úgy látja, az úszó direkt így tervezte.

...svg content...Fotó: MTI/Kovács Tamás
Sport
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, Milák Kristóf egy nagy hajrával szerezte meg pályafutása második aranyérmét az olimpián, amit újabbak követhetnek a jövőben. Aranyérmes úszását pedig újra átélheti, aki szeretné, egy videónak köszönhetően, ami ebben a cikkben érhető el. Egyúttal tény, hogy az úszó a 100 méter pillangó ideje alatt taktikát váltott, mivel ezúttal nem kezdett túl erősen. A második 50 méteren viszont begyújtotta a rakétákat, és amikor az ellenfelek már elhihették, legyőzhetik őt, kiderült, hogy nem lesz igazuk.

Ezt a kockázatos, ritkán látott taktikát elemezte a Eurosport műsorában a kétszeres paralimpiai és egyszeres világbajnok úszó, Pásztory Dóra, illetve a háromszoros olimpiai bajok, kilencszeres világbajnok Hosszú Katinka – szúrta ki a Telex. Azzal, hogy 50 méternél 63 századmásodperccel a világcsúcstól elmaradva kezdtek, arra utal Pásztory szerint, hogy a 100-as döntőt is inkább a 200-as pillangóúszók építették fel. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

„Kristóf zsenialitását az is mutatja, hogy ugye az előfutamot és a középdöntőt is nagyon erősen kezdte, mindig a mezőny előtt, elsőként fordult 50-nél. Egyértelműen taktikát váltott a döntőre, úgy gondolom, hogy direkt így tervezte” – folytatta Hosszú arra térve, hogy Milák teljesen másképp úszott a döntőben, mint előtte. „Úgy gondolom, hogy ő ezt kitalálta, lehajtotta fejét és megcsinálta azt, amit eltervezett. Ráadásul egy nagyon szuper, 50 másodperc alatti idővel” – magyarázta.

„Nagyon nehéz így úszni, sokkal nehezebb, mint amikor beleállsz és az elejétől a végéig beleállsz és maxra végigúszod. Ő egyértelműen nem ezt választotta a döntőre, ami egy kicsit rizikós volt, de láthatjuk, hogy ez volt a nyerő taktika, ezért tudott a végén nagyon erősen jönni és megnyerni” – elemzett Hosszú. Ezzel Pásztory is egyetértett, aki szerint szintén tudatos döntés volt, hiszen a víz alatti delfinezés utáni 2 húzásnál eldől, ki milyen taktika mellett döntött.

Milák pedig láthatóan hátrébb volt, holott tudott volna két olyat is húzni, amivel mindenki előtt van. Ráadásul mivel két sprinter között úszott, tudhatta, hogy ha ők elkezdik, lesz majd lehetőség feljönni rájuk. „Amitől én nagyon féltem, és zseniálisan oldotta meg, és ez is a tudatosság, a gyakorlás, a helyes döntések eredménye, hogy az elődöntőben nem jött jól ki neki a tempószám, bele kellett még egyet passzíroznia az utolsó öt méteren” – fogalmazott Pásztory.

Majd azzal folytatta: „Ráadásul fel is emelte a fejét, ami nem jellemző 100 méteren, hogy az utolsó öt méteren még levegőt vesznek, amitől beszorult két tempó közé. Ez tegnap jól sikerült, ez 9 századot jelenthet”. Pásztory ezzel arra utalt, hogy Milák végül pont 9 századdal nyert a kanadai Josh Liendo előtt. Hosszú viszont azon a véleményen volt, hogy nem volt tökéletes a célba érés, s úgy látta, öt méterrel korábban Milák még többel vezetett, de a lényeg, hogy az úszó olimpiai bajnok lett.