Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,79 Ft
Euró
393,89 Ft
Font
468,54 Ft
Bitcoin
62,800 $

Leállították a gőz- és melegvízszolgáltatást a Dunaferr leányvállalatánál

Az ISD Power Kft. beszüntette a gőz- és melegvíz-szolgáltatást a Dunaferr korábbi telephelyén.

...svg content...Fotó: Liberty Steel Group / Illusztráció
Gazdaság

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

A DUOL dunaújvárosi hírportál értesülései szerint 2024. augusztus 1-jétől megszűnt a gőz- és melegvíz-szolgáltatás az ISD Power Kft-nél, amely a Dunaferr egykori leányvállalata. A felszámolás alatt álló cég a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. és a Dunai Furnace Dunai Vasmű Kft. részére is felfüggesztette a szolgáltatást a Liberty kérésére.

A Liberty Steel Group, amely tavaly októberben vásárolta meg Magyarország legnagyobb vasművét, jelentős változtatásokat tervez a létesítményben. A vállalat 2024-re új termelési programot indított, amelynek keretében újraindították a meleg- és hideghengerművet, valamint a horganyzósort, a hosszú távú tervek között pedig ott szerepel a Dunai Vasmű átalakítása is a GreenSteel-technológiára, amely magában foglalja egy modern ívkemence telepítését és az üstmetallurgia korszerűsítését. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A Liberty Steel elkötelezte magát a fenntartható ipari termelés mellett, és célja, hogy 2030-ra karbonsemlegessé váljon, ennek érdekében 2023-ban megállapodást kötöttek a CISDI-vel egy 1,5 millió tonna kapacitású elektromos kemence beszerzéséről, amely várhatóan 80 százalékkal csökkenti majd az üzem közvetlen CO2-kibocsátását.

A Liberty Dunaújváros termelőegységei jelenleg nem üzemelnek, a munkavállalók jelentős része pedig állásidőre kényszerült. Az állásidő alatt a dolgozók továbbra is megkapják fizetésüket, bár a műszakos munkavállalók esetében ez jövedelemcsökkenéssel jár. A vállalat korábbi közlése szerint ez az állapot akár három hónapig is eltarthat.

Június 5-én a Liberty Dunaújváros, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet képviselői bérmegállapodást kötöttek, melynek keretében a munkáltató megemelte korábbi alapbérfejlesztési ajánlatát és előrehozta annak kifizetését.