Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Jogi panaszt tett Algéria Hámori Luca ellen a NOB-nál

Az Algériai Olimpiai Bizottság panaszt nyújtott be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) a magyar sportoló állítólagos kijelentései miatt.

...svg content...Fotó: EPA/YAHYA ARHAB
Sport

Kiss László

Szerkesztő

Az Algériai Olimpiai Bizottság jogi lépéseket tett Hámori Luca magyar ökölvívó ellen, akit azzal vádolnak, hogy megkérdőjelezte Iman Helif algériai versenyző nemi identitását. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint az algériai csapat vezetője megerősítette, hogy panaszt nyújtottak be a NOB-hoz az általuk „erkölcstelen lejárató kampánynak” nevezett ügy miatt.

Az Ansa olasz hírügynökség információi alapján a vita középpontjában Hámori közösségi médiában tett megjegyzései állnak, amelyekben állítólag férfinak nevezte Helifet. Az algériai sportoló női mezőnyben való szereplése genetikai adottságai miatt már korábban is vita tárgyát képezte. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Hámori Luca korábban a következőket írta közösségi oldalán: „Én sem tartom fairnek azt, hogy ez a versenyző a nők között indulhat, de nem foglalkozhatok ezzel most, változtatni nem tudok, ezt hozta az élet, ezt kell megoldani.” A magyar sportoló hangsúlyozta, hogy a versenyre koncentrál, és nem hagyja magát megfélemlíteni.

Az Algériai Olimpiai Bizottság már korábban is jelezte, hogy az ügy nemzetközi visszhangja miatt jogi lépéseket fontolgat: „Fenntartjuk a jogot, hogy eljárást indítsunk bárki ellen, aki részt vett ebben a förtelmes kampányban Iman Helif ellen!” – állt hivatalos közleményükben.

A helyzet összetettségét mutatja, hogy míg a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) korábban nem engedélyezte Helif indulását magas tesztoszteronszintje miatt, a NOB más álláspontra helyezkedett. Thomas Bach, a NOB elnöke kijelentette, hogy Helif mindenben megfelel a szabályoknak, így részt vehet a női mezőny versenyein.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.