Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Tiltakozik a Magyar Ökölvívó Szövetség Hámori Luca következő ellenfele miatt

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség kifogásolja a korábban magas tesztoszteronszint miatt kizárt versenyző részvételét a párizsi olimpián.

...svg content...Fotó: A győztes Hámori Anna Luca (piros) és az ausztrál Marissa Williamson a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 1-jén. MTI/Illyés Tibor
Sport

Szabó Kata

Szerkesztő

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) hivatalos tiltakozást nyújt be a Magyar Olimpiai Bizottsághoz és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) a vitatott ökölvívó olimpiai szereplése miatt. A konfliktus középpontjában Imane Helif algériai sportoló áll, akivel Hámori Lucának kell megküzdenie a 66 kilós súlycsoport negyeddöntőjében.

A helyzet különlegességét az adja, hogy Helifet tavaly kizárták a világbajnokságról megemelkedett tesztoszteronszintje miatt. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) akkori elnöke, Umar Kremljov közlése szerint a vizsgálatok XY kromoszómát mutattak ki a sportolónál, ennek ellenére a NOB, amely az IBA kizárásával szervezi az olimpiai ökölvívó versenyeket, engedélyezte Helif részvételét a párizsi játékokon. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A vita akkor éleződött ki, amikor Helif olasz ellenfele a nyolcaddöntőben alig 40 másodperc után feladta a mérkőzést, majd megtagadta a kézfogást, és igazságtalannak nevezte a helyzetet.

Berkó Lajos, a MÖSZ ügyvivő testületének tagja az MTI-nek nyilatkozva kifejezte a szövetség álláspontját: „Ez vállalhatatlan és felháborító! A Magyar Ökölvívó Szakszövetség minden lehetőséget megragad arra, hogy ezt szóvá is tegye és már készítik a kollégák a hivatalos levelet a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé.”

A MÖSZ vizsgálja a jogorvoslati lehetőségeket Helif szereplésével kapcsolatban, de hangsúlyozták, hogy Hámori Luca mindenképpen ringbe lép a negyeddöntőben. Berkó Lajos kiemelte: „Nekünk meg sem fordult a fejünkben, hogy Luca ne álljon ki a mérkőzésre.”

Hámori korábban diplomatikusan nyilatkozott az ügyről, kijelentve, hogy bízik a döntéshozók alaposságában Helif indulásának engedélyezésével kapcsolatban. A magyar versenyző célja továbbra is a győzelem, amit a kialakult helyzet fényében még értékesebbnek tart.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.