Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,376 $

Szeptember 11-ei terrortámadások: három terrorista bűnösnek vallotta magát

Három gyanúsított végül beleegyezett abba, hogy bűnösnek vallják magukat a több mint 20 évvel ezelőtt elkövetett az USA elleni terrortámadásokban.

...svg content...Fotó: Unsplash/Florian Wehde
Észak-Amerika
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A Pentagon hivatalos tájékoztatása szerint a 2001-es terrortámadások kapcsán hárman bűnösnek vallották magukat Guantánamóban. A támadások kitervelésével vádolt Khalid Sheikh Mohammed és két bűntársa, akiket a kubai guantánamói amerikai katonai börtönben tartanak fogva, végül bűnösnek vallották magukat.

Ugyanakkor egyelőre nem részletezték a vádalkut, amit a három terroristával kötöttek. Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő azt mondta, a vádalku részeként szinte minden bizonnyal bűnösnek vallották magukat, cserébe azért, hogy lekerüljenek a halálsorról, mivel halálbüntetés várt volna rájuk. Soron kívül Több mint ötvenszer szúrtak meg egy 15 éves fiatalt Franciaországban, majd élve felgyújtották

A megállapodás feltételeit ugyan nem hozták nyilvánosságra, attól nem kell tartanunk, hogy a terroristák valaha szabadlábra kerülnek. A hírhedt guantánamói fogolytábort még 2002-ben hozták létre az akkori elnök, George W. Bush elnök utasítására a külföldi fegyveres gyanúsított személyek őrzésére a 2001-es terrortámadások után – írj a Reuters.

Soha nem szabadulhatnak

Volt olyan időszak is, amikor összesen 800 főt tartottak fogva a táborban, ma már azonban csak 30 rab otthona a terület. A terrortámadások kitervelőjét azzal vádolják, hogy ő volt az ötletgazda, mely szerint utasszállító gépeket ütköztessenek New Yorkban a World Trande Centernek, aminek végül mindkét tornya összedőlt. A terv része volt egy hasonló akció, amivel a Pentagont célozták meg.

Walid Muhammad Salih Mubarak Bin ‘Attash és Mustafa Ahmed Adam al Hawsawi is vádalkut kötött. A három férfi ellen először 2008. június 5-én emeltek vádat, majd 2012. május 5-én második alkalommal is bíróság elé állították őket.

Az Egyesült Államok szenátusának republikánus vezetője, Mitch McConnell elítélte a vádalkut. Mélységesen elítéli azt, hogy a terroristák letartóztatását követően tárgyalásba kezdtek velük. A kiadott közleményében a terrorral szembeni gyávasággal vádolta meg a Joe Biden amerikai elnök vezette kormányt.

Azahriah bejelentette ideiglenes visszavonulását

A fiatal előadóművész pihenésre és fejlődésre hivatkozva tart szünetet karrierjében.