Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Megnyerte a negyeddöntőt a magyar férfi kardcsapat Olaszország ellen a párizsi olimpián

A férfi karcsapata is pályára lépett szerda délután a párizsi olimpián.

...svg content...Fotó: Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron és Rabb Krisztián (b-j), a magyar csapat tagjai a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi kard csapatverseny negyeddöntõje elõtt a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. július 31-én. MTI/Illyés Tibor
Sport
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Nem éppen úgy alakult a vívók egyéni versenye a párizsi olimpián, mint amire számíthattunk volna. Muhari Eszter bronzérme viszont óriási siker, addig Szilágyi Áron gyors kiesése felért egy hatalmas sokkal, senki nem számított rá.

A magyar kardcsapat a negyeddöntőben lépett pályára Olaszország ellen, ami egy igazán izgalmas összecsapásnak ígérkezett, sok remek és kiváló versenyzővel. Már több mint 100 éve is vívott egymással a két ország a páston, így még különlegesebb lehetett a csata Párizsban, mellettük a franciákkal, akik szintén vívtak. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Szilágyi nyitotta a kört, amit 5-3-ra hozott, majd Gémesi kapta meg a lehetőséget. Csanád helyzete már nehezebb volt, és az olaszok fordítottak, 10-9-nél ugrott be Szatmári, akire nagy nyomás helyeződött, kellettek a tusok.

Óriásit vívtak a magyarok

A következő asszóban Gémesi tért vissza 15-13-as állásnál, majd röviddel ezután 15-15-tel mentek tovább. Csanád egy tusra csökkentette a differenciát egy izgalmas asszó végén, így jöhetett Szilágyi 20-19-nél. Ugyan a lábát húzó Szilágyi zseniálisan vívott, 25-23-mal kellett folytatniuk a párharcot, és még semmi sem dőlt el.

Szatmári egészen szenzációs volt a következő körben, sorra hozta a tusokat, amiknek köszönhetően 30-28-as magyar vezetéssel vágtak neki a végjátéknak, akkor már Gémesivel, aki ugyancsak jól vívott, és már 35-29 volt a pillanatnyi állás, átadván a helyet Szatmárinak.

40-34-es állásnál jött az utolsó asszó, amit stílusosan Szilágyi vívhatott meg, a csapat vezéreként. Az olimpiai rekorder nem kérdezett, hanem büntetett, sérülés ide vagy oda, aminek magyar győzelem (45-38) lett a vége. Az elődöntőben hatalmas meglepetésre Iránnal vívhatnak a magyarok 15 óra 50 perctől, miután az irániak kiejtették az esélyes Egyesült Államokat.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.