Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Jó hír, még változhatnak pozitív irányba az elszámolt felsőoktatási felvételik besorolásai

Az Oktatási Hivatal válaszából derült ki több részlet.

...svg content...Fotó: MTI/Kulturális és Innovációs Minisztérium/Cser Dániel
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint azt már megírtuk, múlt héten jött el a nagy pillanat, amikor nyilvánosságra hozták az ez évi felsőoktatási ponthatárokat. Ezzel pedig eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára, s azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, 20 órától kaptak sms-t az eredményről.

Arról, hogy akinek most nem sikerült bejutnia a megjelölt felsőoktatási intézménybe, mettől meddig jelentkezhet máshová a pótfelvételi eljárás keretében, ebben a cikkben írtunk. Később arra is fény derült, mit tehetnek azok a fiatalok, akiknek hibásan számolták ki a felvételi pontjaikat: a magyar kormány is reagált ennek kapcsán, így sokan reménykedhetnek, semmi sem dőlt még el. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Mindemellett arra is fény derült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni idén. Az Eduline pedig azt írja, megkérdezték az Oktatási Hivatalt (OH), hogy miután idén sok felsőoktatásba felvételizőnek elszámolták a pontszámát, ezeknek az esetkenek a felülvizsgálata változtathat-e azon, hogy a többi jelentkező milyen besorolási döntést kap.

A felvételizők közül már a ponthatárok kihirdetése előtt sokan jelezték, hogy az új, bonyolultabb felvételi rendszerben rosszul számolták ki a pontszámaikat. Az OH válasza alapján a július 24-én megállapított ponthatárok alapján küldik ki a besorolási döntést. Amennyiben további diákok nyernek felvételt egy adott intézménybe, ez nem változtat a többi jelentkező besorolásán.

Hozzátették viszont, hogy amennyiben az esetleges egyedi pontszámfelülvizsgálat során a felvett jelentkező előrébb lévő jelentkezési helyén eléri a ponthatárt, a besorolása pozitívan változik. Aki pedig azt tervezi, hogy albérlet vesz ki a tanulmányai idejére, jó tudnia, hogy Budapesten simán elkérnek 330 ezret egy albérletért.