Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,79 Ft
Euró
393,87 Ft
Font
468,61 Ft
Bitcoin
63,049 $

Több száz dolgozó tűnt el a hazai Sparnál és Tescónál

Áprilisról májusra három kiskereskedelmi multinál is nagyobb létszámmozgások történtek. A Sparnál 408, a Tescónál 286 fővel dolgoznak kevesebben, miközben a Lidl 143 fővel növelte alkalmazottainak számát.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A HR Portál és az Opten céginformációs szolgáltató Létszámtrendek összeállítása alapján az első tíz legnagyobb foglalkoztató közül mindenképpen kiemelkedik a Spar 408 fős létszámcsökkenése, a cégnél májusban 13 642-en álltak alkalmazásban. Szintén nagyobb esést regisztrált a portál a versenytárs Tescónál, amelynél 286 fővel dolgoznak kevesebben, az összlétszám 9672. A Lidl viszont 143 fővel nőtt, csapata már több mint 9 ezer munkavállalóból áll és közelít a Tescóhoz – szúrta ki a 24.hu a beszámolót.

Folytatja töretlen bővülését az épületek takarításával és facility managementjével foglalkozó B+N Referencia, ahol 121 fővel dolgoznak többen, és lassan elérik a 12 ezres alkalmazotti létszámot. Továbbá 100 fő feletti mozgást regisztráltak még a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Prohumannál (plusz 166 fő, 6139 fős állományi létszám) és a Rosenberger gyártó cégnél (plusz 192, 3539 fő). Az iparági problémák miatt jelenleg nem túl jó formában lévő autóipari gyártóknál azonban nem regisztráltak 100 főnél nagyobb létszámmozgásokat. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Például az Audi Hungaria Zrt.-nél 88 fővel, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél 80 fővel, míg a Magyar Suzuki Zrt.-nél 10 fővel csökkent a létszám – részletezik a cikkben. Megjegyzik ugyanakkor, hogy nincs benne a létszámadatokban a kölcsönbevevők kölcsönzötti állománya, az a kölcsönző cégeknél jelenik meg. Márpedig a magyar autóiparban igen jelentős a kölcsönzött dolgozók aránya. Továbbá néhány nagyvállalat – elsősorban a bankok, rajtuk kívül például a MOL – nem közöl havi létszámadatokat, így azok változásáról nem tudtak beszámolni.

A listát folyamatosan vezető Magyar Postáról szintén nem érkeztek létszámadatok – teszik hozzá. Áprilisban egyébként a Lidl után az Aldi is várta új munkavállalóit a Balatonhoz. Mint kiderült, 30, 35 és 40 munkaórás jogviszonyra is lehetett jelentkezni, beállhattak akár az egyetemisták és főiskolások is, a lehetőséggel pedig szép pénzt lehet megkeresni. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy már internetről is megrendelhetők a Lidl termékei egyes településeken. A rendelkezésre álló információk szerint a házhozszállítás díja 1290 forint, ám 24 ezer forint feletti rendelés esetén ingyenes.