Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Bakondi György: veszélyes embercsempészeket nem engedtek ki, csak fizetett sofőröket

A kormányfő biztonsági tanácsadója szerint akik súlyosabb cselekményt követtek el, olyanok, akik megpróbáltak elgázolni valakit, vagy fegyvert használtak, ők továbbra is börtönben vannak.

...svg content...Fotó: MTI/Soós Lajos
Belpolitika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, Bakondi Györgyöt, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadóját Tusnádfürdőn arról kérdezték, véleménye szerint van-e annak biztonsági kockázata, hogy a kormány elengedett több mint 2 ezer embercsempészt. „Mi úgy gondoljuk, hogy jogszerűen járunk el. (…) Sokkal nagyobb volna a biztonsági kockázat, ha több ezer embert, mondjuk azért, mert autóval vitt valakit, börtönben tartanánk hosszú ideig, ezáltal börtönzsúfoltságot idéznénk elő” – felelte.

De az RTL Híradónak nyilatkozva azt is kiemelte: „Veszélyes embercsempészeket nem engedtek ki, csak azokat, akik pénzért, sofőrként vettek részt az embercsempészetben. Akik súlyosabb cselekményt követtek el, olyanok, akik megpróbáltak elgázolni valakit, vagy fegyvert használtak, ők nincsenek az elengedettek között. Ők a börtönben vannak”. A 24.hu pedig azt is felidézi: a kormány tavaly áprilisban adott ki egy rendeletet, ami alapján tömegesen engedtek el külföldi embercsempészeket a magyar börtönökből, cserébe azt kérték tőlük, hogy 72 órán belül hagyják el az országot. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Fideszes politikusok ennek kapcsán azzal érveltek, miszerint a börtönök túlzsúfoltak, és sokba került a fogvatartása ezeknek az embereknek. Miután kiderült, a magyar lépés érthető módon nem tetszett Ausztriának – emlékeztetnek a cikkben. A Helsinki Bizottság viszont nem tudja, hogy Bakondi a fenti gondolatmenetet mégis mire alapozza, mert a kormány rendelete valójában nem tesz különbséget az embercsempészek között.

Szerintük egy lépés a jó irányba, hogy a kormány felismerte, az nem jó, ha zsúfoltak a börtönök, ugyanakkor ezen az embercsempészek szabadon engedése nem segített. Krámer Lili, a szervezet kriminológusa szerint az elmúlt évtizedben egyre többen kerülnek börtönbe Magyarországon, ettől a bűnelkövetői csoporttól függetlenül. Míg a HVG januárban arról írt, hogy csak tavaly összesen 2297 embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből. De arról is beszámoltunk, hogy hiába az embercsempészek elengedése, továbbra is túlzsúfoltak a hazai börtönök.

Annak ellenére, hogy több mint 2000 külföldi embercsempészt engedtek szabadon, a magyar büntetés-végrehajtási intézetek kapacitása továbbra is teljes kihasználtságon van. Mindemellett úgy tudni, hogy augusztusban várhatóan bezárják a győri büntetés-végrehajtási intézetet, az ott elhelyezett 165 fogvatartottat pedig más intézményekbe szállítják át. Ám sajtóértesülések szerint további három büntetés-végrehajtási intézet bezárása is várható ősszel, bár ezt a BVOP egyelőre nem erősítette meg.