Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
62,283 $

Globális informatikai leállás: negyedmillió számítógép még mindig üzemen kívül van

Egy héttel a Crowdstrike által okozott globális számítógépes leállás után a helyzet ugyan javulóban van, de még mindig nem állt helyre teljesen a rend.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Smart

Kiss László

Szerkesztő

A Crowdstrike által okozott szoftverhibából eredő világméretű számítógépes leállás után egy héttel a vállalat közlése szerint az érintett gépek 97 százaléka ismét működőképes, ez azonban azt is jelenti, hogy körülbelül 250 ezer számítógép továbbra is használhatatlan állapotban van.

George Kurtz, a Crowdstrike vezérigazgatója a LinkedIn közösségi platformon tett bejegyzésében biztosította az érintetteket, hogy a cég nem nyugszik, amíg minden egyes számítógépet helyre nem állítanak. „Teljes erőbedobással dolgozunk a probléma megoldásán, és nem állunk meg, amíg minden ügyfelünk rendszere újra nem működik tökéletesen”, nyilatkozta Kurtz. Soron kívül Donald Trump Izrael helyében lecsapna Irán nukleáris létesítményeire

A vállalat azóta feltárta, hogy a múlt pénteki szoftverfrissítés tesztelési mechanizmusai átengedtek egy hibás fájlt, amely aztán a Windows operációs rendszerrel működő számítógépek összeomlását okozta. A Microsoft becslései szerint körülbelül 8,5 millió számítógépet érintett a probléma.

A leállás következményei különösen erősen éreztették hatásukat a légi közlekedésben. Számos légitársaság kénytelen volt járatokat törölni vagy jelentős késésekkel szembesülni, emellett egyes szupermarketek, kórházak, bankok és televíziós csatornák működésében is fennakadások keletkeztek.

A Crowdstrike közölte, hogy a történtek után fejleszteni fogják tesztelési rendszereiket, és a jövőben csak fokozatosan kívánják majd bevezetni a frissítéseket, amely lépés azt a célt szolgálja, hogy az esetleges problémák felmerülésekor ne érintse azonnal az összes ügyfelüket.

Magyar Péter „hatalmas tömeget” ígér a közmédia épülete elé, és élő felszólalást követel

Egyelőre nem tudni, pontosan hányan lesznek ott a Magyar Péter által szervezett demonstráción szombaton, de a Tisza Párt vezetője hatalmas tömeget vizionál.