Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,86 Ft
Euró
393,87 Ft
Font
468,85 Ft
Bitcoin
63,034 $

Kiderült, ki volt az olimpiai nyitóünnepség maszkos „lovasa”

Az eddigi legrendhagyóbb olimpiai nyitóünnepségén egy maszkos férfi vezetésével érkezett meg az olimpiai láng, lélegzetelállító produkcióval kápráztatva el a nézőket és a világot.

...svg content...Fotó: EPA/Pauline Ballet / POOL
Sport

Kiss László

Szerkesztő

A 2024-es párizsi olimpiai játékok nyitóünnepségén egy páratlan látványosság ragadta meg a közönség figyelmét, ugyanis egy maszkos alak vitte körbe az olimpiai lángot a francia főváros ikonikus helyszínein, lélegzetelállító mutatványokat bemutatva és tetőről tetőre ugrálva. A Le Parisien és a Figaro francia napilapok másnap felfedték a rejtélyes figura kilétét, aki nem más volt, mint a híres parkour-művész, Simon Nogueira.

Az 1992-ben született Nogueira világszerte ismert a párizsi tetőkön, köztük a Notre-Dame-on végrehajtott bátor mutatványairól és virális parkour videóiról. „Nyilvánvalóan nem én voltam ott mindenhol. Más hihetetlen művészek is belebújtak ebbe a karakterbe”, nyilatkozta Nogueira a Figaro-nak, hozzátéve, hogy összesen tizenketten váltották egymást az est folyamán. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A parkour bajnok Clément Durmé és a hétszeres Ninja Warrior döntős is megerősítette, hogy több művész alakította a titokzatos karaktert. A látvány részeként a Szajnán, a Notre-Dame-nál és az Orsay Múzeumnál is feltűnt a maszkos alak, bizonyítva, hogy egy összehangolt csapat munkája állt a produkció mögött.

Az előadás csúcspontjaként a „maszkos ember” átadta az olimpiai lángot Zinedine Zidane-nak, a francia sport egyik legendájának, aki aztán továbbadta azt Rafa Nadalnak. A történet szerint ez a gesztus szimbolizálta a sport nemzedékeken és országhatárokon átívelő szellemét.

A TikTokon 4 millió követővel rendelkező Nogueira fiatal kora óta szenvedélyes mászó. A Le Parisien szerint édesapjával együtt tanulta meg a sziklamászást, és együtt fedezték fel a szurdokokat és hegyeket, amely inspirációul szolgált számára.