Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Új, kutyákról emberre terjedő betegség ütötte fel a fejét Európában

A klímaváltozás következtében egy új trópusi betegség, a leishmaniasis jelent meg Európa mediterrán térségében, amely súlyos egészségügyi kockázatot jelent.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Egészség/Életmód

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Egészségügyi Világszervezet által az elhanyagolt trópusi betegségek közé sorolt leishmaniasis egyre gyakoribbá válik Európa déli régióiban. A betegség terjedése szorosan összefügg a globális felmelegedés okozta hőmérséklet-emelkedéssel, amely kedvez a kórokozót terjesztő lepkeszúnyogok elszaporodásának, írja az Index.

A leishmaniasis zoonózisként van jelen a dél-európai országokban, ami azt jelenti, hogy állatról, elsősorban kutyákról terjed az emberre. A fertőzés változatos klinikai tüneteket okozhat, amelyek között szerepelnek a bőrön megjelenő maradandó fekélyek, valamint a száj- és orrnyálkahártya elváltozásai. Soron kívül Elvenné a szavazati jogot a Jobbik azoktól, akik nem járták ki a nyolc osztályt

A betegség súlyosabb esetekben a belső szerveket is megtámadhatja, érintett lehet a nyirokcsomó, a lép, a máj és a csontvelő. A fertőzés további tünetei közé tartozik a láz, a fogyás és a vérszegénység, kezelés nélkül pedig a leishmaniasis akár halálos kimenetelű is lehet.

A kórokozót terjesztő lepkeszúnyog felismerhetően kisebb és szőrösebb a többi szúnyogfajnál, jellegzetes ismérve, hogy nyugalmi állapotban „V” alakban tartja a szárnyait.

Szakértők szerint a leishmaniasis mellett más trópusi betegségek, mint például a dengue-láz és a malária előfordulása is növekedett az elmúlt évtizedekben Európában, a tendencia pedig szintén összefüggésbe hozható az éghajlatváltozással.

Hosszú Katinka nem hagyja magát, visszaszólt Shane Tusupnak

Hosszú Katinkát sem kell félteni, csípős formában szólt vissza az őt kritizáló Shane Tusupnak, aki most megkapta a magáét.

Meghalt egy csecsemő a francia partoknál

Egy menedékkérőket szállító hajó süllyedt el a francia partoknál, aminek következtében életét vesztette egy csecsemő.

Eltiltották az olasz vízilabda-válogatottat a magyarok elleni olimpiai botránymeccs után

Mindez azt jelenti, hogy az olasz válogatott nem indulhat a világkupában, amelynek divíziós I-es tornáját Újvidéken rendezik, többek között a magyar válogatott részvételével.