Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Az uniós szóvivő szerint nem okoz problémát Magyarország és Szlovákia számára Ukrajna döntése

Az uniós szóvivő azt állítja, a kőolajszállítás ukrán korlátozása nem okoz problémát Magyarország és Szlovákia számára.

...svg content...Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Annak ellenére, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nemrég Ukrajnában járt, és személyesen tárgyalt az ukrán elnökkel, olyan döntést hoztak Magyarországgal szemben, ami igencsak nagy sajtóvisszhangot váltott ki.

Ezzel Szlovákiát is nehéz helyzetbe sodorhatják, és a magyar kormány tisztázta, mivel kell számolnia Ukrajnának a kőolajszállítás korlátozás miatt. A helyzet egyértelmű, mégsem történt egyelőre változás az ügyben.

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Kérdésre válaszolva a szóvivő közölte, a kőolajszállítás ukrán korlátozásáról szóló, a magyar és a szlovák kormány részéről küldött levelet Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos hétfőn megkapta. Az abban foglaltak az Európai Bizottság elemzi, további információt gyűjt, majd amikor minden tény és vonatkozó információ rendelkezésre áll, a testület „döntést fog hozni”. Hangsúlyozta: az ügyet illetően csak az Európai Bizottság hozhat döntést.

Közölte továbbá, hogy a bizottság rendelkezésére álló információk szerint a szállítás korlátozásának nincs közvetlen hatása az Európai Unió olajellátására. „Nem áll fenn közvetlen probléma a két érintett ország esetében” sem, mivel – mint közölte – mindkét országnak 90 napos tartaléka van, az EU szabályozásoknak megfelelően.

Az Európai Bizottság most olyan megoldást keres, amely minden félnek megfelelő – tette hozzá az uniós szóvivő. Arra vonatkozóan, hogy a kőolajszállítás ukrán korlátozására válaszul Magyarország egyoldalúan leállíthatja-e Ukrajna számára biztosított elektromosáram-szolgáltatását az Európai Bizottsággal előzetesen folytatott konzultáció nélkül, a szóvivő azt mondta: egy ilyen esetre vonatkozóan jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő információ.

Liner/MTI

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.