Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,16 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
467,74 Ft
Bitcoin
58,143 $

Legördült a gyártósorról az első hazai gyártású Lynx KF-41-es harci jármű

A honvédelmi miniszter a magyar hadiipar fejlődéséről és jövőbeli terveiről beszélt a Rheinmetall zalaegerszegi gyárában tartott eseményen.

...svg content...Fotó: Az első magyar gyártmányú Lynx KF-41 gyalogsági harcjármű átadása a Rheinmetall Hungary Zrt. zalaegerszegi gyárában 2024. július 24-én. MTI/Katona Tibor
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

Szerdán ünnepélyes keretek között mutatták be a Magyar Honvédség első, Magyarországon gyártott Lynx KF-41 típusú gyalogsági harcjárművét Zalaegerszegen. Az eseményen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ismertette a hazai hadiipar helyzetét és jövőképét.

A miniszter szerint nagyon fontos a hosszú távú tervezés és fejlesztés a hadiiparban, különös tekintettel a közelmúlt geopolitikai eseményeire. Véleménye szerint Magyarország fokozatosan visszanyeri korábbi pozícióját a nemzetközi hadiipari színtéren. Soron kívül Lassan, de biztosan naposra fordul a borongós időjárás kedden, csak elszórtan lehetnek záporok

“Az egykor legendás teljesítményekre képes magyar hadiipart újjá kell építeni, fel kell használni mindazt, amiben jók vagyunk, és a szövetségeseinkkel gyümölcsöző partneri kapcsolatokat kell építeni, hogy megszerezzük azt, amiben hiányt szenvedünk” – fogalmazott a tárcavezető.

A hazai gyártású katonai eszközök

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a hazai gyártású katonai eszközök, köztük a Gidrán páncélozott harcjárművek és különböző drónok már most is nemzetközi szinten kiemelkedő minőséget képviselnek, emellett bejelentette a várpalotai lőszergyár közeli átadását is.

Szalay-Bobrovniczky kitért a hadiipari fejlesztések gazdasági vonatkozásaira is, melynek kapcsán kiemelte a kutatás-fejlesztési eredmények civil szférában való hasznosításának jelentőségét, valamint a védelmi ipar potenciális szerepét a magyar gazdaság fejlődésében.

A Rheinmetall képviselői is megszólaltak az eseményen. Björn Bernhard, a cég járműrendszerek üzletágának vezérigazgatója bejelentette, hogy a jövőben további harci eszközök gyártását tervezik Zalaegerszegen, beleértve parancsnoki és felvezető járműveket, valamint mentőautókat is.

Paul Walf, a Rheinmetall Hungary vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy a zalaegerszegi üzem Európa egyik legmodernebb gyára, amely fejlesztő és tesztelő kapacitással is rendelkezik. Az üzem éves gyártási kapacitása meghaladja a 100 járművet. Jelenleg több mint 220 alkalmazottat foglalkoztatnak, a következő években pedig további 200 magyar munkavállaló felvételét tervezik.