Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Hiába az embercsempészek elengedése, továbbra is túlzsúfoltak a hazai börtönök

Annak ellenére, hogy több mint 2000 külföldi embercsempészt engedtek szabadon, a magyar büntetés-végrehajtási intézetek kapacitása továbbra is teljes kihasználtságon van.

...svg content...Fotó: Unsplash/engin akyurt
Bűnügy

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) által közölt adatok szerint 2023 július elejéig 2297 külföldi embercsempészt helyeztek szabadlábra. Ez a lépés jelentősen csökkentette a külföldi fogvatartottak arányát, amely a tavalyi év májusában mért közel 13 százalékról 5,7 százalékra esett vissza.

A börtönök infrastrukturális problémái azonban továbbra is fennállnak. Augusztusban várhatóan bezárják a győri büntetés-végrehajtási intézetet, az ott elhelyezett 165 fogvatartottat pedig más intézményekbe szállítják át, ám sajtóértesülések szerint további három büntetés-végrehajtási intézet bezárása is várható ősszel, bár ezt a BVOP egyelőre nem erősítette meg.

A 2023. december 31-i adatok alapján a magyar börtönrendszer 17 998 férőhellyel rendelkezik és 17 939 fogvatartottat őriz. Ez gyakorlatilag teljes kihasználtságot jelent, ám a korábbi évekhez képest már így is javulást mutat, hiszen az Eurostat adatai szerint 2013-ban a telítettség még 142 százalékos volt.

A túlzsúfoltság nem kizárólag magyar jelenség

A túlzsúfoltság nem kizárólag magyar jelenség, az elmúlt évtizedben ugyanis több európai ország, köztük Franciaország, Olaszország és Ciprus is kapacitáson felül működtette börtöneit, ugyanakkor Magyarország 2021-ben és 2022-ben is az első helyen állt Európában a százezer főre jutó elítéltek számában.

A helyzet enyhítésére 2015-ben akcióterv készült, melynek keretében nyolc új börtönt építettek volna, ám ezek a projektek végül nem valósultak meg.

A túlzsúfoltság miatt 2023 elején a kormány egy veszélyhelyzeti rendelet keretében úgynevezett reintegrációs őrizetbe helyezett több száz külföldi embercsempészt. A rendelet előírta, hogy a szabadulók 72 órán belül hagyják el az országot, a lépés azonban diplomáciai feszültséget okozott Ausztriával, amely ezt követően szigorúbb határellenőrzést vezetett be.

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.