Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Jelentős pénzt biztosít a kormány a kórházi klímák javítására

Jelentős pénzt biztosít a kormány annak érdekében, hogy a kórházi klímák rendben legyenek.

...svg content...Fotó: Unsplash/Piron Guillaume
Belföld
Author image

Takács Petra

Szerkesztő

Az idei hőhullám egyértelműen erősebb volt, és hosszabb ideig is tartott, ami gyakorlatilag mindennek és mindenkinek feladta a leckét. A súlyos hőségben érezhetően többen vesztették életüket, egy postás életét sem lehetett már megmenteni, akit az intenzív osztályon ápoltak, miután rosszul lett.

Komoly problémát okoz a hőség a kórházak számára is, és nem egy esetben kellett leállítaniuk egyes osztályok működését a légkondicionáló meghibásodása miatt. Ugyanakkor a kórházak többségében minden a megszokottak szerint haladt előre, nem volt szükség tömeges átszervezésekre. Soron kívül Megszűnik a Nyugdíjasok Pártja 50+

A kormány pedig reagált a helyzetre, és jelentős összeget tesz elérhetővé annak érdekében, hogy a kórházbak megbirkózzanak a helyzettel, és felkészüljenek a következő évekre. Várhatóan ennél is melegebb időjárás fogja sújtani a rendszereket 2025-ben és azon túl.

1,3 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre

A hőhullám miatt nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átszervezni a műtéteket, a kórházi klímák javítására 1,3 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén – mondta el a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn reggel a Kossuth rádióban.

Takács Péter hozzátette, kisebb üzemzavarok mindenhol voltak, de egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul, akinek azonnali orvosi beavatkozásra volt szüksége. A problémákat a kórházak belső ellátásszervezéssel meg tudták oldani.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a hőhullámokhoz való alkalmazkodás érdekében három éve folyik a kórházi klímák modernizálása, ez idő alatt a kormány több mint 10 milliárd forintot fordított a területre. Budapesten és környékén, illetve a nagyobb vármegyei kórházak közül 14-ben történt teljes klímacsere.

A műtőket ellátó klímák

Takács Péter kiemelte, a műtőket ellátó klímáknak olyan levegőt kell biztosítani, hogy kórokozók ne juthassanak a nyílt műtéti sebekbe, ezért nagy méretű és költséges berendezések. A Kútvölgyi kórházban egy teljes emeletet foglal el a légkondicionáló.

Az egészségügyi államtitkár szólt arról is, hogy a berendezések javítását számos esetben alkatrészhiány lassítja, ezért ipari, konténer méretű mobil klímák beszerzésének lehetőségét vizsgálják, hogy a lehető leghamarabb pótolni lehessen a kiesett hűtőkapacitást.

 Takács Péter a témáról az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, sajnos a klímaváltozás miatt nálunk is napi gyakorlat lehet, ami a mediterrán országban már két évtizede megszokott, hogy a legnagyobb hőterhelés idején néhány nappal eltolják a halasztható műtéti beavatkozásokat.

Az államtitkár szólt arról is, hogy szerdán és csütörtökön tanácskoznak Budapesten az unió egészségügyi miniszterei. Kiemelt téma lesz az európai egészségügyi rendszerek ellenállóvá tétele a klímaváltozás hatásaival szemben. Magyarország uniós elnöksége segít ennek előmozdításában, azonban ez nemcsak egészségügyi, hanem energetikai, iparfejlesztési kérdés is, tehát közös európai koordinációra van szükség – mondta Takács Péter.

Liner/MTI

Véget ér egy korszak, bezár a népszerű Bálna Terasz Budapesten

Közel 10 év működés után bezár a Bálna Terasz, annak ellenére, hogy közkedvelt helyszíne volt Budapestnek.

Kiderült, miért nem közlekedett az M3-as metró a Deák tér és Kőbánya-Kispest között

Nem balesetről, gázolásról volt szó, hanem valami egészen másról, ami miatt egy ideig nem közlekedett a M3-as metró.