Feleannyi narancslé van a hazai Fantában, mint az olaszban, és ezt a gyártója sem tagadja
A Coca-Cola is megerősítette, hogy az olaszországi és magyarországi Fanta üdítők narancslé-tartalma jelentősen eltér egymástól.
Az európai élelmiszerpiacon gyakran felmerülő téma a multinacionális vállalatok termékeinek összetételbeli különbsége a kontinens különböző régióiban. A Pénzcentrum egyik olvasója most a narancs ízű Fanta üdítőital eltérő összetételére hívta fel a figyelmet, amivel egy olaszországi nyaralás során szembesült.
A „vizsgálat” során kiderült, hogy míg az olaszországi Fanta 12% narancslé-tartalommal rendelkezik, addig magyar megfelelője csupán 5%-ot tartalmaz, a különbség pedig nem csak ízben, de a termék megjelenésében is észlelhető.
A Coca-Cola Magyarország hivatalos állásfoglalásában megerősítette az eltéréseket, azonban meglátásuk szerint minden rendben van, ugyanis a termék összetétele országonként változhat, igazodva a helyi szabályozásokhoz és fogyasztói igényekhez.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábbi, 2017-es vizsgálata már rámutatott hasonló jelenségekre. Az akkori kutatás a magyar és osztrák Fanta üdítőket hasonlította össze, megállapítva, hogy míg a magyar változat 6% narancslevet tartalmazott, addig az osztrák termékben ez az arány csak 3% volt.
A Nébih álláspontja szerint ezek az eltérések jogszerűek és objektív okokkal magyarázhatók, ráadásul Magyarországon jelenleg nincs érvényben olyan jogszabály, amely meghatározná az üdítőitalok kötelező gyümölcslé-tartalmát, míg más európai országokban léteznek ilyen előírások.