Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,04 Ft
Euró
394,13 Ft
Font
468,80 Ft
Bitcoin
63,244 $

Megmártózott a Szajnában a francia sportminiszter, hogy eloszlassa a vízminőséggel kapcsolatos kételyeket

Kevesebb mint két héttel a 2024-es párizsi olimpiai játékok kezdete előtt Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter úszott egyet a Szajnában, hogy megnyugtassa az embereket.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A miniszter nem egyedül vállalkozott a merész tettre, csatlakozott hozzá ugyanis Alexis Hanquinquant, a francia paralimpiai csapat egyik zászlóvivője is. A páros a Pont Alexandre III és az Invalidusok közötti szakaszon tempózott néhány hosszt.

Az esemény célja az volt, hogy bizonyítsák, a Szajna vize megfelelő minőségű az olimpiai versenyek megrendezéséhez. A szervezők már napok óta hangoztatják, hogy a folyóban biztonságosan lehet úszni, a sportminiszter akciója pedig újabb utalás volt erre. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A miniszter szerint az, hogy a Szajna párizsi szakaszát képesek voltak megtisztítani és úszhatóvá tenni, nemcsak az olimpia miatt fontos. „Nagyszerű arra gondolni, hogy örökségként a párizsi régió lakói, a franciák és az egész világ élvezheti majd ezt”, mondta.

A politikai vezetők közül Anne Hidalgo párizsi polgármester és Emmanuel Macron köztársasági elnök is ígéretet tett arra, hogy úszni fognak a Szajnában. Hidalgo várhatóan a következő szerdán teszi meg ezt a gesztust, ám, hogy Macron mikor vállalkozik rá, az egyelőre még kérdéses.

Bár a politikusok szerint nincs gond a vízminőséggel, a hivatalos adatok egyelőre mást mutatnak, ugyanis június végén a párizsi hatóságok még arról számoltak be, hogy nem elég tiszta a Szajna vize a nyílt vízi úszóversenyek megrendezéséhez, amit az is alátámasztott, hogy az emberi fekáliából származó E.Coli baktériumok aránya a határérték négyszeresét mutatta, írta meg a Telex.