Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Mostantól már csak drágábban lehet Teslát venni Magyarországon

Nem kellett sokat várni, hog az EU által élesített vámok éreztessék hatásukat.

...svg content...Fotó: Unsplash/Charlie Deets
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

A Tesla Model 3 ára átlagosan 3 százalékkal emelkedett a magyar piacon az EU új, kínai gyártású elektromos autókra vonatkozó kiegyenlítő vámja miatt. Más gyártók mellett a Tesla is életbe léptette korábban bejelentett áremelését Magyarországon, aminek köszönhetően a vállalat slágermodellje, a Model 3 ára körülbelül 600 ezer forinttal nőtt.

Az áremelés hátterében az Európai Unió új, kínai gyártású elektromos járművekre kivetett kiegyenlítő vámja áll. A 20,8 százalékos vám július 5-től lépett életbe, azonban a megfizethető árak fenntartása érdekében a Tesla csak részben hárította át ennek költségeit a fogyasztókra. Soron kívül Megszűnik a Nyugdíjasok Pártja 50+

A vámot az autó nettó importárára számolják, amelyet a szállítási költségek is növelnek, majd erre jön még rá Magyarországon a 27 százalékos általános forgalmi adó. Ha a Tesla a teljes vámköltséget beépítette volna az árba, a Model 3 kezdőára meghaladta volna a 20 millió forintot.

Fontos megjegyezni, hogy bár a vám életbe lépett, tényleges befizetésére egyelőre nem kerül sor. Az intézkedésről szóló végleges döntés november elejére várható, ekkor dől el, hogy visszamenőleges hatállyal is kell-e alkalmazni a vámot.

Orbán Viktor a 2026-os választásokról: „Majd a magyarok eldöntik”

Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta, nem a németek és nem is Brüsszel fogja megmondani, mi legyen Magyarországon.

Véget ér egy korszak, bezár a népszerű Bálna Terasz Budapesten

Közel 10 év működés után bezár a Bálna Terasz, annak ellenére, hogy közkedvelt helyszíne volt Budapestnek.