Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,137 $

Pénteken derül ki, ki lesz a főpolgármester

Az NVB döntött az újraszámolás menetrendjéről.

...svg content...Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Belpolitika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Döntött a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) arról, hogyan számolják újra a főpolgármesterekre leadott voksokat, amire a Kúria – több körös jogorvoslati eljárás végén – kötelezte az NVB-t. A mintegy 800 ezer voksot nem központilag vizsgálják át, hanem kerületenként összegyűjtve, 23 helyszínen.

Eredményt pénteki újabb ülésén hirdet majd az NVB. Ez pedig azt jelenti, hogy csaknem öt héttel a június 9-i választások után július 12-én, pénteken már valóban végeredményt hirdethetnek a főpolgármester-választáson. Soron kívül Jelentősen növekedett a végrehajtások száma Magyarországon

A HVG értesülései szerint az NVB hétfő délutáni ülésén olyan menetrendet fogadott el, amely szerint hétfőtől számítva legfeljebb 6 nap alatt kell végezi a főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatok újraszámolásával, és az ennek alapján előálló új eredmény kihirdetésével, ám ez utóbbi már pénteken meg is lehet, még a 6 nap szombati lejárta előtt. A jelenlegi állás szerint a három jelöltre leadott érvényes voksok: Karácsony Gergely – 371 578 szavazat, Vitézy Dávid – 371 537 szavazat, Grundtner András – 38 995 szavazat.

Tehát a fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra – Vitézy javára történt – visszalépése után versenyen maradt három jelöltre összesen 782 110 érvényes szavazat érkezett, ezeket kell most rövid idő alatt újraszámolni.

Az eredetileg érvénytelennek minősített mintegy 25 ezer szavazatot ugyanis már korábban, június 14-én újraszámolták a jogorvoslati eljárás részeként, így találtak még pár, utólag mégis érvényesnek ítélt szavazatot mindenkinél, s ezáltal állt össze a fenti rangsor, ahol a sorrend nem változott.

Ám a Karácsony és Vitézy közti csekély, 324 szavazatnyi különbség még tovább, mindössze 41 voksra csökkent – emelik ki a cikkben. Ahogy azt már megírtuk, az Alkotmánybíróság helyt adott Vitézy Dávid panaszának és alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a Kúria főpolgármester-választás eredményét megállapító végzését és új eljárás valamit vizsgálat lefolytatására szólította fel azt. A döntés után a politikus is reagált, míg a főpolgármester választási csalástól tart, egyúttal ismertette, milyen garanciákat akar látni az újraszámláláskor.

Egy kisgyermek is életét vesztette a La Manche-csatorna átkelése közben

Idén már 51 migráns vesztette életét a csatorna átkelése közben.