Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,37 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
61,974 $

Feszült a légkör Franciaországban, újabb 30 ezer rendőrt vezényelnek az utakra

A francia parlamenti választások második fordulója kapcsán feszült légkör alakult ki az országban, ami miatt a hatóságok további 30 ezer rendőrt vezényeltek az utakra.

...svg content...Fotó: Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt nemzetgyűlési frakcióvezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek a párt párizsi székházához érkezőben 2024. július 1-jén, a francia parlamenti választások első fordulójának másnapján. Az előzetes részeredmények alapján az RN vezet a voksok nagyjából 34 százalékával. MTI/AP/Louise Delmotte
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülés nevű jobboldali párt nyerte az első fordulót körülbelül 33%-os eredménnyel. Őket követte az Új Ökológiai és Szociális Népszövetség 28%-kal, míg Emmanuel Macron elnök centrista pártszövetsége, az Ensemble! – Együtt! 20%-ot ért el.

Gérald Darmanin belügyminiszter közlése szerint több mint 50 jelöltet és aktivistát ért erőszakos támadás a választási kampány során, a támadók között pedig egyaránt voltak „spontán dühös” emberek és politikai szélsőségesek is. Az incidensek egyik áldozata Prisca Thevenot kormányszóvivő volt, akit egy párizsi külvárosban ért támadás plakátragasztás közben. Soron kívül Fotókon Magyar Péter tüntetése Óbudáról, a közmédia épülete előtt

Gabriel Attal miniszterelnök minden pártot nyugalomra intett, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy egy jobboldali kormány hatalomra kerülése „gyűlöletet és erőszakot” szabadítana el. A Francia Nemzetgyűlésbe összesen 577 képviselőt választanak.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a Nemzeti Tömörülés várhatóan nem éri el az abszolút többséghez szükséges 289 mandátumot, az Ipsos 175-205, az Ifop pedig 170-210 közötti mandátumot jósol a pártnak.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője szerint ha pártja nem szerez többséget, az „nem káoszt, hanem patthelyzetet” eredményezne, és arra figyelmeztetett, hogy ebben az esetben az ország teljesen leállna, ezért arra buzdította támogatóit, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni.