Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,87 Ft
Euró
401,42 Ft
Font
479,15 Ft
Bitcoin
61,769 $

Munkába menet is viselni kell majd a katonai egyenruhát?

A honvédelmi miniszter elrendelheti a katonák szolgálaton kívüli egyenruha-viselését.

...svg content...Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Takács Attila altábornagy, a Honvéd vezérkar főnökének területvédelmi helyettese (középen, j-b) átvágja a szalagot a központi toborzó iroda és a haditechnikai show-room megnyitóján a Bálna Honvédelmi Központban 2024. június 17-én. A miniszter bejelentette, hogy „Szeretem, megvédem!” szlogennel indít toborzókampányt a területvédelmi ezredbe a Magyar Honvédség. MTI/Bruzák Noémi
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

A közelmúltban életbe lépett törvénymódosítás értelmében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jogosultságot kapott arra, hogy egyedi döntéssel elrendelje a katonák számára az egyenruha viselését szolgálati időn kívül, beleértve a munkába járás időszakát is. Mindez várhatóan növeli majd az egyenruhás katonák számát a közterületeken.

Telex információi szerint egyes egységeknél, például a 11. Páncélozott Hajdúdandárnál már érvénybe lépett az intézkedés. Egy névtelen forrás megjegyezte: „Eddig is volt, aki abban járt haza, most majd mindenki abban fog.”

A jogszabály pontosan meghatározza, kik jogosultak katonai egyenruha viselésére. A honvédek mellett a nyugállományú katonák és a honvédelmi szolgálati juttatásban részesülők is viselhetik, amennyiben a honvédelem érdekében végeznek tevékenységet. Bizonyos esetekben az önkéntes tartalékosok és a rendvédelmi szervek tagjai is kaphatnak erre engedélyt. A törvény kitér arra is, hogy egyes magas rangú tisztségviselők, köztük a köztársasági elnök, szintén viselhetnek egyenruhát meghatározott körülmények között.

„Mások számára a Honvédségnél rendszeresített egyenruha, vagy azzal összetéveszthető ruházat viselete tilos” – fogalmaz egyértelműen a jogszabály.

A Honvéd Érdekképviseleti Szervezet álláspontja szerint az új szabályozás potenciálisan növelheti a honvédség társadalmi megbecsülését, azonban ezt inkább önkéntes alapon, megfelelő ösztönzők bevezetésével tartanák célszerűnek.

Harangozó Tamás, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának ellenzéki elnöke úgy véli, a módosítás elsődleges célja az volt, hogy a 2023 elején nagy számban leszerelt, 45 év feletti hivatásos katonák, akik jelenleg honvédelmi szolgálati juttatásban részesülnek, továbbra is viselhessenek egyenruhát.