Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,376 $

Egymás megműtésére is képesek a hangyák, antibiotikummal gyógyítanak

Persze nem úgy kell elképzelni, mint az embereknél, viszont egyetlen másik fajnál sem találkoztak még hasonlóval.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A hangyák bolygónk egyik legkülönlegesebb élőlényei, mind egységként, mind pedig egyéni szinten bámulatos dolgokra képesek, az együttműködésre való képességük egyedülálló, mint ahogy azt egy új tanulmány is bizonyítja.

A floridai ácshangyák ugyanis úgy látják el társaik sérüléseit, hogy először felmérik a sebet, megtisztítják, majd eldöntik, hogy amputálják-e a sérült testrészt: „Ez szó szerint az egyetlen olyan eset az állatvilágban, amikor egy faj kifinomult és szisztematikus műtétet végez el” – fogalmazott Erik Frank, a Würzburgi Egyetem ökológusa. Soron kívül Több mint ötvenszer szúrtak meg egy 15 éves fiatalt Franciaországban, majd élve felgyújtották

A tanulmány szerzője azt is kiemelte, hogy más hangyafajoknál antibiotikumot fedeztek fel az egyedek nyálában, mellyel az esetleges fertőzéseket is sikeresen el tudják kerülni.

A kutatás során kimutatták, hogy a hangyák a felső lábszár sérüléseit kivétel nélkül megtisztították, majd amputálták, míg az alsó lábszár sérüléseit csak megtisztították – utóbbi esetében ugyanakkor több időt töltöttek a sebesülés megtisztításával. A hangyák túlélési aránya viszont mindkét esetben figyelemre méltóan magas volt.

„Azon esetekben, amikor amputálták a sérült lábat, a sikerességi arány 90-95 százalék körül volt. Amikor nem távolították el a sérült testrészt, akkor is 75% körüli volt a túlélési arány” – tette hozzá Frank.

„Az a tény, hogy a hangyák képesek diagnosztizálni egy sebet, megállapítani hogy fertőzött-e, és ennek megfelelően kezelni, az egyetlen olyan orvosi rendszer, amely az emberéhez hasonlítható” – idézte a kutatást vezetőjét az IFL Science.

Azahriah bejelentette ideiglenes visszavonulását

A fiatal előadóművész pihenésre és fejlődésre hivatkozva tart szünetet karrierjében.

Óriási bejelentésre készül Milák Kristóf

Még az ősz folyamán megnevezheti új edzőjét Milák Kristóf kétszeres olimpiai bajnok úszó. Ezt Zala György, a Honvéd klasszisának erőnléti edzője nyilatkozta abban az interjúban, amely a Magyar Úszó Szövetség oldalán jelent meg. „Vele úszásról csak abban a vonatkozásban beszélek, hogy mi a legközelebbi versenye és az arra történő eredményes felkészülése érdekében milyen erőnléti munkára […]