Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,654 $

Nyugdíjkorhatár: változás az ügyintézésnél, így módosítható az előleg összege

Sokaknak nyugdíj-igényük benyújtása után először nyugdíjelőleget állapítanak meg. 2024-ben új lehetőség jelent meg a nyugdíj igénylők számára a hosszabb ügyintézési időt igénylő nyugdíjügyeknél.

...svg content...Fotó: Pixabay
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Minden év elején a január 1-je és az év márciusában megjelenő valorizációs szorzószámok közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén nyugdíj előleg megállapítása történik a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámok közzétételéig. Ettől az időszaktól függetlenül is szükség lehet előleg megállapítására, mivel a nyugdíjigény elbírálása iránti eljárás, amelynek során a nyugdíjjogosultság elismerése és a nyugdíj összegének kiszámítása is történik sokszor nem egyszerű folyamat – emeli ki az ado.hu portálon Molnárné Balogh Márta tb-szakértő, amit a 24.hu szúrt ki. Mint írják, ennek számos oka lehet.

Egyebek mellett az, hogy a nyugdíj összegének kiszámításához alapul szolgáló jövedelmek, keresetek összegyűjtése során egy régebbi időszakra vonatkozó munkabér beszerzése nehézségekbe ütközhet, például az akkori munkáltató megszűnése miatt. (A nyugdíj összegét az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapítás napjáig elért keresetekből kell meghatározni.) Mindkét fenti esetben, ha a nyugdíjjogosultság megállapítható, nyugdíjelőleg folyósítására kerül sor – magyarázza a szakember. A nyugdíjtörvény szerint, ha a nyugellátásra való jogosultság fennáll, a nyugellátás összege azonban a tárgyévi valorizációs szorzószámok hiánya, adatok hiánya vagy egyéb ok miatt az igénybejelentéstől számított 30 napon belül nem határozható meg, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére előleget kell megállapítani és folyósítani. Soron kívül Orbán Viktor hétvégén is munkában van, Csehországba utazott

A nyugellátás megállapításakor a nyugellátás összegébe a folyósított előleget be kell számítani. A nyugdíjelőleget 2024. januártól már nem határozattal, hanem végzéssel kell megállapítani. Ez a változás a nyugdíj előleg szerepét, rendeltetését nem befolyásolja, az eljárás jogi természetét érinti – hívják fel a figyelmet a portálon. De a megjelent összefoglalóban arra is kitérnek, a nyugdíjtörvény 2024. január 1-jétől hatályba lépett (3) bekezdése új lehetőséget jelent a nyugdíj igénylők számára a hosszabb ügyintézési időt igénylő nyugdíj ügyeknél. Az új rendelkezés szerint, ha a nyugellátás iránti igényt az eljárás megindításától számított négy hónap alatt nem bírálják el, az időközben beszerzett adatokra hivatkozva az igénylő kérheti a nyugdíj előleg összegének módosítását.

A módosítás iránti kérelem az esetek túlnyomó részében természetesen a magasabb összegű nyugdíj előleg megállapítására fog irányulni annak érdekében, hogy a végleges összeg megállapíthatóságáig is több lehessen az előleg összege, de ritkább esetben ennek a fordítottja is előfordulhat. A nyugdíj végleges összegének megállapításakor ugyanis a nyugellátás összegébe a folyósított előleg összegét be kell számítani, így a korábbi adatok alapján megállapított előleg összeg a további adatok alapján kevesebb lehet, ami az előleg módosításkor a későbbi különbözet nagyságrendjét javíthatja. Amint valamennyi adat rendelkezésre áll a nyugdíj összegének végleges kiszámításához, haladéktalanul sor kerül az erről szóló határozat kiadására – részletezik.

Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy az adatok azt bizonyítják, tovább mélyült az anyagi szakadék magyar nyugdíjas és nyugdíjas között. Ez a korábban lassan zajló folyamat, hogy az alacsony nyugdíjat kapók egyre inkább elszegényednek, a magas járandóságot kapók pedig egyre tehetősebbek lesznek, a többszöri magas nyugdíjemelések hatására felgyorsult. Míg ebben a cikkben arról írtunk, hogyan biztosítható be a legjobb nyugdíj, ha valaki korhatár után tovább dolgozna. Több fontos dolgot is érdemes kiemelni ennek kapcsán, ami sokak számára nagy segítséget jelenthet.

Deutsch Tamás szerint a Tisza Párt az új DK, Magyar pedig Péter a következő Gyurcsány

Deutsch Tamás azon a véleményen van, hogy a Tisza Párt lett az új DK, és Gyurcsány Ferenc sem tűnt el, mert valójában Magyar Péterré változott.

Tragédia a Kanári-szigeteknél: kilenc halott és közel ötven eltűnt személy

Elsüllyedt egy migránsokat szállító hajó pénteken éjszaka a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro közelében, amely tragédiában legalább kilenc ember vesztette életét, és további 48 személy eltűnt.

Jön Szoboszlai következő nagy meccse, élőben adja a tv

Szoboszlai Dominik mérkőzését is élőben adja a televízió, ami a Manchester City újabb pontvesztése miatt különösen fontos lehet.