Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,42 Ft
Euró
394,94 Ft
Font
465,84 Ft
Bitcoin
61,037 $

A kutatók szerint a ChatGPT legújabb változata már átment a Turing-teszten

A beszélgetőpartnerek többsége embernek hitte a mesterséges intelligenciát.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Technológia

Bense Róbert

Szerkesztő

A híres próbatétel Alan Turing informatikustól származik, aki a mesterséges intelligencia fejlettségének fokát azzal mérte, hogy az emberek képesek-e megkülönböztetni, hogy egy géppel, vagy egy másik emberrel beszélgettek-e.

A tudósok most úgy döntöttek, hogy ismét próbára teszik az embereket és a gépeket. Ezúttal 500 embert kértek meg, hogy folytassanak le négy különböző beszélgetést. Köztük egy emberrel, az 1960-es évekbeli ELIZA mesterséges intelligenciával, továbbá a GPT 3.5-ös és 4-es verziójával. Soron kívül Valaki magára tetováltatta Magyar Péter arcmását (videó)

Az ötperces társalgásokat követően az embereknek értékelniük kellett a beszélgetéseket, az eredmények alapján pedig a GPT 4-et csaknem 54 százalékuk vélte embernek. Az ELIZA mindössze 22 százalékos eredményt ért el, míg a GPT korábbi változata kereken 50 százalékot produkált. A kakukktojás, vagyis az emberi beszélgetőpartnerek 67 százalékkal végeztek a teszten.

Mint azt Nell Watson, az Institute of Electrical and Electronics Engineers mesterséges intelligencia kutatója a Live Science-nek elmondta, a GPT 4 egyre több emberi tulajdonságot képes utánozni, többek között a manipulációt is:

„A nyelvi modellek végtelenül rugalmasak, képesek a témák széles skálájára válaszokat generálni, személyiséggel és értékekkel ábrázolni magukat. Ez óriási előrelépés a korábban az ember által programozott megoldásokhoz képest” – mondta Watson.

A jelenlegi mesterséges intelligenciamodellek már képesek az embereket manipulálni és megtéveszteni, ami egyben a Turing-teszt elavultságát is jelentheti, így vélhetően új módszerek után kell nézniük a kutatóknak.

Főpolgármesteri választás eredménye: alkotmányjogi panaszt nyújtott be Vitézy Dávid

Vitézy a Kúria döntésének alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól.

Neymar egyre keményebben edz (fotók)

Láthatóan remek úton halad előre Neymar, aki egy nagyon súlyos sérülésből térhet vissza hamarosan.

További három miniszteri biztos és egy államtitkár kinevezéséről döntött a kormány

Hivatalosan is kinevezték Varga-Bajusz Veronikát államtitkárnak, de a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a külgazdasági és külügyminiszter is nevezett ki miniszteri biztosokat.