Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,79 Ft
Euró
393,87 Ft
Font
468,61 Ft
Bitcoin
63,049 $

Óbudai korrupciós ügy: reagált az önkormányzat

A közleményben egyebek mellett az áll, a hivatal munkatársai az ügyészséggel mindenben együttműködtek, és az általuk kért iratokat is hiánytalanul átadták.

...svg content...Fotó: Unsplash
Bűnügy
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint azt már megírtuk, fiktív szerződések és korrupciógyanú miatt összehangolt akciót hajtott végre kedden a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) és a Készenléti Rendőrség Óbudán. A KNYF közlése szerint korrupciós bűncselekmények miatt folytatnak nyomozást, és tegnap délelőtt több helyszínen – köztük a III. kerületi önkormányzatnál – folynak vagy folytak eljárási cselekmények. Később fény derült rá, hogy a házkutatások során őrizetbe vették Czeglédy Gergő óbudai alpolgármestert, a baloldali összefogás politikusát, akit kedden kihallgattak. Emellett egy önkormányzati cég vezetője is a gyanúsítottak között van, a kihallgatására már sor került, jelenleg szintén őrizetben van. Letartóztatásuk elrendelésére az ügyészség indítványt tesz.

Mindemellett érdemes hozzátenni azt is: a KNYF a korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában minősített vesztegetés elkövetésével gyanúsított meg öt újabb személyt, amely által immár tíz gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek. Illetve az Index szerint Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a házkutatásra reagálva közleményt adott ki. Aszerint a hivatal munkatársai az ügyészséggel mindenben együttműködtek, és az általuk kért iratokat is hiánytalanul átadták. Hozzátették: az ügyészségi tájékoztatás szerint a nyomozati cselekmény ugyanabban az ügyben zajlik, amellyel kapcsolatban márciusban már kértek be iratokat az önkormányzattól. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az ügyészség közleménye alapján az akcióban 40 hivatalos személy, köztük a Készenléti Rendőrség állományának tagjai vesznek részt, de Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata szerint az épületében mindössze öt fő hivatalos személy tartózkodott. „Ismét leszögezzük, hogy az önkormányzat minden egyes szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktivitást. Az erre vonatkozó bizonyítékok rendelkezésre állnak, és ismételten nyilvánosságra fogjuk hozni azokat” – emelték ki.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Mindemellett Vitézy Dávid is reagált az ügyre a hivatalos közösségi médiás oldalán, aki a bejegyzésében azt írta: „A BKK törvényes működésének felügyeletét jelenleg a börtönből végzik: a cég felügyelőbizottságának tagja Karácsony Gergely delegáltjaként ugyanis a tegnap a sajtóhírek szerint az ügyészség által őrizetbe vett óbudai alpolgármester, aki korábban Hagyó Miklós kabinetfőnöke is volt, és akinek a jelölését a kampányban is szóvá tettem, hisz Karácsony Gergely listáján is szerepelt a fővárosi listás választáson”.

„Pontosan ezt a gyakorlatot nem szabadna tovább folytatni. Nem véletlenül mondtam végig a kampányban, hogy a fővárosi cégeket nem szabadna pártkáderek kifizetőhelyeként használni. A főpolgármester-választás végeredményétől függetlenül továbbra is így gondolom” – emelte ki a Facebookon megjelent posztban Vitézy.