Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,28 Ft
Euró
394,94 Ft
Font
465,84 Ft
Bitcoin
60,765 $

Íme az otthonfelújítási program új, jóval kedvezőbb szabályai

Ennek nagyon sokan fognak örülni.

...svg content...Fotó: Unsplash/Milivoj Kuhar
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfői tájékoztatása szerint július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás.

A kölcsönkérelem július 1-jétől nyújtható be az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban, a végleges felhívás pedig június 17-én délután jelenik meg a palyazat.gov.hu oldalon. Soron kívül Különös közleményt tett közzé a keszthelyi kórház a szülészeti osztály működéséről

Fontos információ, hogy az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján még kedvezőbb feltételekkel igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön.

A programban kamatmentes kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával segítik és ösztönzik a családi házak energetikai korszerűsítését: az uniós forrásból biztosított, 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Most pedig mutatjuk a legfontosabb és a legtöbbeket érintő újdonságokat:

  • a futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett;
  • a havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet, e többletkiadás tehát még nagyobb arányban, akár teljes egészében is megtérülhet a családok rezsijének csökkenésében;
  • bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése;
  • új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászáró mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatott;
  • az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került;
  • a saját forrásba beszámíthatóvá vált a lakástakarékpénztári megtakarítás;
  • a 30 százalékos energia-megtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható az ingatlan korszerűsítéshez.

Orbán Viktor szerint az Európai Unió is lejtmenetbe került, de nem adja fel

Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta, a háborúpárti paktum ellenére is folytatják az európai jobboldal együttműködésének kiépítését.